Передплата 2024 ВЗ

Берлінська змова? Клімкін розкрив таємницю візиту поплічника Путіна до Німеччини

  • 17.05.2020, 17:15
  • 2 412

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін розкрив таємницю візиту в Берлін заступника голови адміністрації президента Росії Дмитра Козака

В інтерв'ю він розповів, що святкувати не надто успішний візит спецпреда Путіна по Донбасу ще рано, повідомляє OBOZREVATEL.

«Почекаймо зі святкуванням. По-перше, це рішення німецького регулятора. Воно 100% буде оскаржуватися десь в суді, спочатку в німецькому. Є багато чуток, що оскаржуватися воно буде і в Європейському суді. Для Росії, для „Газпрому“ це принципово. Звичайно, можна займатися маніпуляціями, трюками і намагатися продавати газ трейдерам на виході або на кордоні німецьких територіальних вод, але там виникають дуже цікаві нюанси. Тому це не кінець історії, а дуже симпатичний розвиток», — зазначив ексміністр.

За словами Клімкіна, поїздку Козака не можна назвати візитом, це «зовсім вже красиво і патетично». Він вважає, що не дуже добре, коли під час пандемії людина, що знаходиться під санкціями, їде в Берлін. Це означає, що навіть конфіденційних засобів зв'язку недостатньо, сказав ексміністр.

«Я вважаю, що це сигнал з боку Берліна не захоплюватись двостороннім треком з Росією і «міжсобойчиками». Про ідею створення так званої консультативної ради наші партнери дізналися майже з преси, і це ніякого нормального враження на них не справило. Тому я вважаю, що поїздка Козака в Берлін — це також і меседж нам.

Ми розуміємо, що є не тільки «Північний потік», є й інші питання. Треба розуміти, що Німеччина наступні півроку головує в Євросоюзі. Це не означає, що вона буде ухвалювати рішення. Але вона впливатиме, причому не побічно, а безпосередньо на формування порядку денного ЄС", — заявив Клімкін.

Читайте також: «Україна перетворюється із суб’єкта в об’єкт»: Гончаренко різко прокоментував кулуарні переговори у Берліні

Він вважає, що візит також був пов'язаний із обговоренням можливих опцій щодо санкцій.

«Для Росії зараз питання санкцій — нав'язливе питання на тлі того, що там відбувається. Потрібні перемоги — і внутрішні, і зовнішні. А ось пом'якшення санкцій можна продати і внутрішньо, і зовнішньо. Тому я думаю, що ця тема була однією з ключових» , — сказав ексміністр.

Схожі новини