Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Коронавірусні пальці": медики помітили дивний симптом COVID-19

  • 23.04.2020, 10:55
  • 6 342

Американські медики виявили новий симптом коронавірусної хвороби, котрий може допомогти розпізнати хворобу ще до прояву традиційних симптомів

Про це повідомляє видання «Ваше здоров'я».

У багатьох пацієнтів в США спостерігають характерні пурпурні плями на пальцях верхніх та нижніх кінцівок, що часто проявляються ще до появи будь-яких інших ознак зараження. Дане явище медики охрестили «коронавірусними пальцями» (Covid toes). Плями зовні схожі на звичайні синці, вони викликають біль та печіння при надавлювані.

Наразі медики ще збирають додаткові дані пацієнтів, аби зрозуміти чи пов’язані ці плями з вірусом чи виникають з іншої причини, що прямо пов’язана з іншими симптомами хвороби.

Доктор Еббінг Лаутенбах з Університету Пенсільванії повідомила виданню USA Today, що плями на пальцях частіше з’являються у молодих пацієнтів та дітей. Він не має точного пояснення природи цього явища, однак відзначає, що це може бути пов’язано з більш стійким імунітетом деяких пацієнтів молодого віку, або з локалізацією інфекції саме в кінцівках. Він також вважає, що це може бути викликано згортанням крові в судинах та капілярах пальців рук та ніг внаслідок хвороби.

Читайте також: Коронавірус чи грип: як відрізнити симптоми

Його колега доктор Сьюзен Вілкокс, керівник служби невідкладної допомоги в лікарні Массачусетсу, вважає, що «коронавірусні пальці» це геморагічний васкуліт, асептичне запалення стінок судин, що виникає при важкому протіканні хвороби.

Медики відзначають, що в деяких пацієнтів із COVID-19 і раніше відзначали темні плями на пальцях, в когось цей симптом був першим, що помітили медики, а в когось він взагалі лишився єдиними симптомом.

Спеціалісти відзначають, що поки не можна стверджувати, що плями на пальцях є прямим симптомом коронавірусної інфекції, однак закликають лікарів мати це явище на увазі при діагностиці пацієнтів.

Остаточно з’ясувати природу цього явища американські медики планують згодом, коли зберуть достатню кількість достовірних даних.

Схожі новини