Передплата 2024 ВЗ

Лікар назвала ознаки нестачі певних вітамінів

  • 09.02.2020, 20:37
  • 4 780

Зима плавно підходить до кінця і до цього часу багато хто вже відчув на собі, що таке брак тих чи інших вітамінів.

Хтось помітив появу лущення на шкірі, у когось зір впав, а у когось ломить тіло. І як виявилося, кожен з цих симптомів проявляється при дефіциті якоїсь конкретної речовини, повідомляє Портал про здоров'я.

Зрозуміти, запаси якого саме вітаміну вичерпалися, допомогла розібратися терапевт Наталя Гордієнко.

Погіршення зору

Раптово помітили, що з настанням темряви починає «підкачувати» зір? Це може говорити про брак вітаміну А. Відомий як ретинол, він бере участь в процесах поділу і росту клітин, а також перетворення світла в нервові імпульси. І саме тому його нестача так відчутно б’є по очах.

Поповніть свій щоденний раціон стравами з курячої печінки, а також морквою, гарбузом та хурмою, і зір до вас незабаром повернеться.

Сухість і лущення шкіри

Звичайно ж, ці симптоми можуть говорити про банальну нестачу рідини в організмі або пересушене повітря в приміщенні, але також подібним чином проявляється і дефіцит вітаміну Е. Без нього неможливий процес побудови клітинних мембран, які швидко зношуються, і в результаті на шкірі з’являються запалення, сухість і лущення.

Щоб позбутися від цього неприємного симптому, додавайте в їжу рослинні олії, а також їжте більше авокадо і жирної риби.

Лисніє обличчя і жирніє волосся

Таким «протестом» організм заявляє про нестачу вітаміну В2, що відповідає, зокрема, за правильне протікання обмінних процесів в клітинах шкіри. Якщо його не вистачає, порушує робота сальних залоз, від чого і «вилазять» такі неприємні прояви.

Заповнити запаси вітаміну В2 допоможуть какао, яйця і картопля.

Біль в суглобах і м’язах

Часто ломотою в тілі проявляє себе нестача вітаміну С. Аскорбінка бере пряму участь в синтезі колагену, який є частиною здорових суглобів, сухожиль і т.д. І якщо в організм надходить недостатньо вітаміну С, рівень колагену падає, від чого і з’являються болі.

Щоб підтримувати нормальний рівень аскорбінки, щодня їжте цитрусові, капусту, обліпиху, малину і пийте томатний сік.

Болять ясна

Часті стоматити, кровоточивість ясен та інші неприємні «події» в ротовій порожнині можуть бути спровоковані дефіцитом фолієвої кислоти — вітаміну В9. Він бере участь в процесі кровотворення, і потрібен організму для процесу регенерації клітин слизової. Саме тому при його нестачі ніжні ясна стають крихкими і чутливими, в тому числі до різних інфекцій.

Щоб не втрачати запаси фолієвої кислоти, регулярно вживайте горіхи, бобові, а також моркву і банани.

Схожі новини