Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світязь катастрофічно обмілів

Світязь обмілів: туристи обмінюються фото, на яких добре видно коси на цьому найглибшому та найбільшому прісноводному озері України. Вода втекла з-під надувних дитячих атракціонів, рятувальних вишок, містків… 

Перлина Волині, яка славиться максимальною глибиною 58,6 метра, потерпає від посухи. На мілководді, де нещодавно плюскалася малеча, тепер — болото, по «залисинах» чалапають лебеді. Відпочивальникам, аби пірнути, доводиться шукати пірс, що глибоко заходить у воду. У туристів шок.
Проблема обміління Світязя виникла не цього року, кажуть місцеві жителі. Згадують, як торік вода раптово пішла у серпні. Але щоб таке лихо спіткало серед липня, в пік туристичного сезону, не пригадують. Для місцевих «мало води» рівнозначно «мало відпочивальників».
Ми поцікавилися у Світязького сільського голови Миколи Цвида, з чим пов’язана така ситуація.
— Подивіться: зимою снігу нема, у міжсезоння дощу не дочекаєшся, — коментує вибрики погоди Микола Васильович. — У червні мали лише п’ять хвилин дощу. То звідки візьметься вода?
Директор Шацького національного природного парку Марія Христецька підтверджує: основна причина того, що Світязь обмілів, — мала кількість опадів у Шацькому краї. Мовляв, ось воно — глобальне потепління: дощі не йдуть, підвищується середня температура повітря. Живитися озеру нізвідки. Каже, нині міліють річки, а майже завжди повноводна Прип’ять тепер мало не сухопутна. Такого ще не було.
Марія Володимирівна запевняє, працівники національного парку роблять усе можливе, аби втримати рівень води у найглибшому озері України. Навіть перекрили шлюз до озера Луки-Перемут, яке живиться Світязем.
— Розуміємо, що це теж не вихід, адже можемо втратити іншу нашу перлину. Озеро Луки-Перемут — третє за величиною в районі, проте дуже мілке. Є місця, де глибина сягає всього 70 сантиметрів. Гідроспоруда між озерами в аварійному стані, ми її тимчасово перекрили. Екологічна комісія підтримала питання виділення 350 тисяч гривень на реконструкцію цього об’єкта.
Ми запитали у директора нацпарку, чи впливає на проблему розробка Хотиславського кар’єра у Білорусі, де добувають пісок та крейду. Адже ще на початку 2000-х років екологи попереджали, що поліським озерам через це загрожує серйозна небезпека. Мовляв, глибину розробки родовища піску заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по сусідству. Лякали, що Світязь через це перетвориться на кілька мілких водойм. Марія Христецька відповіла коротко:
— Хотиславський кар’єр — закритий для нас об’єкт. Це питання має вирішуватися на іншому рівні.
Фото автора
На фото: Ще два тижні тому при березі плюскалася малеча, нині — «залисини» із піску.

Схожі новини