Передплата 2024 ВЗ

Львівська тютюнова фабрика знову запрацювала – у СБУ кажуть про спецоперацію

Минулого четверга силовики заблокували роботу Львівської тютюнової фабрики, що у Винниках. Там проводили перевірку та слідчі дії, була навіть ідея  вивозити сировину та обладнання. Фабрику перевернули догори дриґом.

Які саме звинувачення висували силовики, співвласник підприємства, депутат Львівської міськради Григорій Козловський «на камеру» не сказав. Мовляв, приїхали і шукають невідомо що… Козловський назвав операцію силовиків замовленням двох великих тютюнових компаній, які начебто хочуть знищити національного виробника.

Наступного дня фабрика відновила роботу. Як сказав «ВЗ» міський голова Винників Володимир Квурт, тютюнова фабрика працює у штатному режимі, виробництво відновлено. Натомість 9 липня на офіційному сайті СБУ з’явилася інформація: «Співробітники СБУ спільно з ДБР, Генпрокуратурою, податковою і митною службами Великої Британії та спецслужбами Польщі провели масштабну операцію з припинення діяльності міжнародного угруповання, яке організувало контрабанду тютюнових виробів з України до країн Євросоюзу».

Як зазначив т.в.о. голови СБУ Іван Баканов, спецоперація «Магма» відбувалась у тісній взаємодії з британськими партнерами і була проведена у три етапи. Зокрема, у прикордонних районах Закарпатської області під час обшуків правоохоронці затримали 13 вантажних автомобілів з тютюновими виробами на рекордну за часи Незалежності суму — 70 мільйонів гривень.

3 липня, розповів Баканов, відбулася скоординована операція СБУ, ДБР, Генпрокуратури та іноземних партнерів, у межах якої проведено санкціоновані слідчі дії на території України та Великої Британії. В Україні обшуки проводились за місцем розташування підпільних цехів та складських приміщень, а також за адресами проживання фігурантів кримінального провадження. СБУ виявила дві обладнані лінії для незаконного виготовлення тютюнових виробів, п’ять тисяч акцизних марок, понад три мільйони цигарок, три тонни тютюну та матеріали для фасування контрафактної продукції.

«Це наймасштабніша операція з протидії контрабанді тютюнових виробів, проведена спільно з іноземними партнерами. Вона перша в історії України та Євросоюзу», — наголосив т.в.о. голови СБУ.

«Бюджет Великої Британії від цієї схеми щороку втрачав десятки мільйонів фунтів. У Європі контрабанда підриває економічну стабільність держав і є джерелом фінансування тероризму. Гроші, отримані від контрабанди, злочинці використовують для політичної корупції та лобіювання власних інтересів», — зазначив заступник голови директорату міжнародних операцій митної та податкової служби Великої Британії Девід Гонтлі.

Схожі новини