Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Латвія розсекретила архіви КДБ: митрополит Московського патріархату виявився агентом «Читачем»

  • 21.12.2018, 12:41
  • 1 235

Національний архів Латвії опублікував засекречені документи КДБ Латвійської РСР і виявив, що митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр виявився агентом спецслужби.

Про це повідомляє Еспресо.

Фото документів митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра оприлюднив в Twitter блогер Рустем Адагамов.

Митрополит, тобто Олександр Іванович Кудряшов, був завербований в 1982 році співробітником КДБ Олександром Іщенком, який привласнив агенту псевдонім «Читач».

Крім того, викладені дані агента КДБ «Анатолія» — співробітника відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, доктора теології, протоієрея Миролюбова. Він завербований в 1981 році.

«У 1996 році Олександр Кудряшов від імені Синоду видав організації Олександра Іщенка довіреність № 98, в якій уповноважив керувати і отримувати дохід з житлових будинків з господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: Рига, вул. Пилс, 14, і Маза Пилс, 11, що належать Латвійської Православної церкви», — йдеться в повідомленні.

Водночас, у РПЦ відмовилися коментувати дані про службу митрополита Ризького в КДБ.

«Ми це не коментуємо», — заявив радіостанції «Говорить Москва» заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством Вахтанг Кіпшидзе.

Схожі новини