Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До України повернулася смертельно небезпечна інфекція

  • 26.10.2018, 12:04
  • 850

В Україні за дев’ять місяців цього року зареєстровано сім випадків захворювання на дифтерію.

Про це повідомляє прес-службі Центру громадського здоров'я МОЗ.

У МОЗ наголосили, що у 2017 році жодного випадку захворювання на дифтерію зареєстровано не було.

«Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років)», — наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, під час епідемії дифтерії в Україні 1991−1998 роках, яку спричинили низьке охопленням дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих, захворіло близько 20 тисяч людей, 696 із них померло.

Дифтерія — це гостре інфекційне, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем. Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.