В Західній Україні справжній жовтневий горіхопад
Завдяки вирученим за ці плоди коштам дехто розжився на автомобіль
Теперішнього сільськогосподарського сезону мають з чого порадіти садівники: минули нас весняні заморозки, тож разом з вишнями-черешнями, яблуками добре вродили волоські горіхи. У вітряні жовтневі дні у садах, де ростуть ці дерева, спостерігався справжній горіхопад! Знаю селян, які збагатили свою комору кількома мішками цього вітамінного добра. А фахівці кажуть, що за сприятливих умов доросле дерево може видати на-гора до тонни цієї поживи!
Багатокілометрові горіхові алеї простяглися вздовж доріг з Тернополя на Львів, Рогатин, Ходорів. Хтось колись із хазяйновитих начальників в автошляховій дорожній службі докумекав, що замість лип, тополь у захисних лісосмугах краще насадити горіхів. Бо, крім людей, велика користь від них буде і для звірини. І справді — білки, сойки, ворони не натішаться горіховими трофеями, роблячи з них «заначки» на зиму. Про те, що з горіхів вивірки та їхні друзі уже зняли пробу, свідчать порожні половинки шкаралуп під кроною дерева, а також отвори у плодах.
У вересні-жовтні, коли ці дерева звільняються від плодів, за горіхами відбувається справжнє паломництво. Цілі родини ідуть на промисел: парубки трусять дерева, а менші братики-сестрички разом з батьками швиденько (щоб не нагодилися конкуренти) підбирають майбутній товар. Щоб доставити його додому, часто доводиться брати підводу…
/wz.lviv.ua/images/news/2018/10/gorix-2(1).jpg)
На святкові домашні пляцки і на дитячі смаколики іде значна частина зібраного у саду урожаю горіхів, але далеко не вся. Значною мірою їх притримують, щоб взимку, перед святами, вигідно самому продати міським жителям. Або ж гуртом здати перекупникам. Горіховий бізнес — вельми прибутковий. Минулої зими за кілограм очищених зернят на ринках давали від 80 до 100 грн. Маю знайомого продавця газет, який заодно скуповує ядерця горіхів. Недавно він придбав собі автомобіль. Не приховує, що допомогли цьому і прибутки від реалізованих горіхів.
Частина цього смачного добра не доживає до своєї зрілості. Ще зеленими деякі господині збирають горіхи, щоб готувати з них смачнюще чорне варення. Косметологи продукують з них лосьйони для шкіри. Травознаї вміють робити з молодої шкаралупи лікувальні настоянки, які допомагають боротися з багатьма болячками — від туберкульозу, захворювань печінки, серцево-судинної системи, щитовидної залози, цукрового діабету, псоріазу до рахіту. Мають бути вдячними горіхові і чоловіки, до яких висловлюють інтимні претензії жінки, — мікстури з цього плоду, а також споживання підсушених зерняток разом з медом, курагою роблять чудеса…
Експерти аграрної галузі кажуть, що горіхи матимуть все більший попит на зовнішньому ринку. Можливо, знаючи кон’юнктуру, один з фермерів під районними Перемишлянами заклав їх величезну плантацію. Держава стимулює тих, хто закладає горіхові сади.
Окрім фінансових і кулінарних вигод, це розлоге дерево з бактерицидним листям дає на сільських обійстях ще й таку приємність, як прохолодна тінь у спекотну днину і цілковита відсутність надокучливих комарів…
Тернопільська область
А тим часом…
З Харкова повідомили, що контрабандисти намагалися переправити через кордон 50 ящиків очищених горіхів.