Передплата 2024 «Добра кухня»

В Західній Україні справжній жовтневий горіхопад

Завдяки вирученим за ці плоди коштам дехто розжився на автомобіль

Теперішнього сільськогосподарського сезону мають з чого порадіти садівники: минули нас весняні замороз­ки, тож разом з вишнями-черешнями, яблуками добре вродили волоські горіхи. У вітряні жовтневі дні у садах, де ростуть ці дерева, спостерігався справжній горіхопад! Знаю селян, які збагатили свою комору кількома мішками цього вітамінного добра. А фахівці кажуть, що за сприят­ливих умов доросле дерево може видати на-гора до тонни цієї поживи!

Багатокілометрові го­ріхові алеї простяглися вздовж доріг з Тернопо­ля на Львів, Рогатин, Ходорів. Хтось колись із хазяйновитих начальників в автошляховій дорожній службі докумекав, що замість лип, тополь у за­хисних лісосмугах краще на­садити горіхів. Бо, крім людей, велика користь від них буде і для звірини. І справді — білки, сойки, ворони не натішаться горіховими трофеями, робля­чи з них «заначки» на зиму. Про те, що з горіхів вивірки та їхні друзі уже зняли пробу, свідчать порожні половинки шкаралуп під кроною дерева, а також отвори у плодах.

У вересні-жовтні, коли ці дерева звільняються від пло­дів, за горіхами відбувається справжнє паломництво. Цілі родини ідуть на промисел: па­рубки трусять дерева, а менші братики-сестрички разом з батьками швиденько (щоб не нагодилися конкуренти) під­бирають майбутній товар. Щоб доставити його додому, часто доводиться брати підводу…

Це не мішок з картоплею у руках Наталії, як подумала моя колега у кабінеті, а горіхи.. Фото автора
Це не мішок з картоплею у руках Наталії, як подумала моя колега у кабінеті, а горіхи.. Фото автора

На святкові домашні пляцки і на дитячі смаколики іде зна­чна частина зібраного у саду урожаю горіхів, але далеко не вся. Значною мірою їх при­тримують, щоб взимку, перед святами, вигідно самому про­дати міським жителям. Або ж гуртом здати перекупникам. Горіховий бізнес — вельми прибутковий. Минулої зими за кілограм очищених зернят на ринках давали від 80 до 100 грн. Маю знайомого продавця газет, який заодно скуповує ядерця горіхів. Недавно він придбав собі автомобіль. Не приховує, що допомогли цьо­му і прибутки від реалізованих горіхів.

Частина цього смачного добра не доживає до своєї зрілості. Ще зеленими деякі господині збирають горіхи, щоб готувати з них смачнюще чорне варення. Косметологи продукують з них лосьйони для шкіри. Травознаї вміють робити з молодої шкаралупи лікувальні настоянки, які до­помагають боротися з багать­ма болячками — від туберку­льозу, захворювань печінки, серцево-судинної системи, щитовидної залози, цукрово­го діабету, псоріазу до рахіту. Мають бути вдячними горіхові і чоловіки, до яких висловлю­ють інтимні претензії жінки, — мікстури з цього плоду, а та­кож споживання підсушених зерняток разом з медом, ку­рагою роблять чудеса…

Експерти аграрної галузі кажуть, що горіхи матимуть все більший попит на зо­внішньому ринку. Можливо, знаючи кон’юнктуру, один з фермерів під районними Пе­ремишлянами заклав їх ве­личезну плантацію. Держава стимулює тих, хто закладає горіхові сади.

Окрім фінансових і кулінар­них вигод, це розлоге дерево з бактерицидним листям дає на сільських обійстях ще й таку приємність, як прохолодна тінь у спекотну днину і цілко­вита відсутність надокучливих комарів…

Тернопільська область

А тим часом…

З Харкова повідомили, що контрабандисти намагалися переправити через кордон 50 ящиків очищених горіхів.