Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спека в Україні негативно вплине на посіви сої, кукурудзи та соняшника

  • 16.07.2024, 14:30
  • 154

Внаслідок надзвичайно високого рівня середніх добових температур та стрімкого накопичення ефективного тепла відбулося скорочення міжфазних періодів розвитку сої, соняшника та кукурудзи, що може призвести до передчасного завершення вегетаційного періоду та зменшення урожаю

Фото: ukragroconsult
Фото: ukragroconsult

На багатьох площах фіксують в’янення рослин, місцями на півдні - засихання та повну загибель рослин соняшнику та сої від засухи, повідомляє ukragroconsult.

У дуже вразливому до високих температур етапі розвитку знаходиться кукурудза, у якої спостерігається викидання та цвітіння волоті і потреба у волозі максимальна. Спекотна погода спричиняє стерилізацію пилку, відсутність запилення рослин, формування неповноцінних качанів з пропусками, без зерна, і, відповідно, зниження врожайності.

На соняшник, хоча він і є більш стійким до високих температур, посуха та тепловий стрес також вплинуть негативно. Ймовірно формування мілкого насіння зниження і урожайності.

Як відомо, у період 1−12 липня у більшості областей західної частини України максимальна температура повітря підвищувалася до +31−34, на решті території - до+ 35−38°, у південних областях місцями — +39−41°. Такі показники є критерієм надзвичайної спеки і близькі до абсолютних максимумів температури зафіксованих в Україні за всю історію метеорологічних спостережень.

Послаблення спеки на заході очікують з 18 липня, решта території буде з високою температурою повітря.

Схожі новини