Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Горіхи багаті на антиоксиданти

Крім того, у них багато вітамінів, клітковини, вони володіють протизапальними властивостями тощо

Фото pexels
Фото pexels

У кожної другої людини протягом життя розвинеть­ся та чи інша форма раку. Ця статистика лякає, але досліджен­ня показують, що ризику смер­тельного захворювання можна уникнути. Горіхи можуть не лише запобігти хворобі, а й знизити ри­зик смерті від неї на колосальні 40 відсотків. Насичені хорошими жирами, білками, клітковиною та протизапальними властивостя­ми, горіхи є не лише смачною за­кускою. Дослідження показують, що невеликі порції можуть знизи­ти ризик низки проблем, включа­ючи рак, діабет і серцеві захворю­вання.

П’ятирічне інтервенційне до­слідження, проведене в Іспанії за участі понад 7000 людей похилого віку, показало, що група, яку про­сили їсти горіхи більше ніж три рази на тиждень, мала на 40 від­сотків менше шансів померти від раку. І це після врахування інших факторів способу життя, як-от вживання алкоголю, фізична ак­тивність та куріння. Хоча горіхи — продукт недешевий, не потрібно використовувати багато коштів, щоб зберегти своє тіло здоровим та знизити ризик раку. Дієтологи поясняють, що лише жмені горіхів на день має бути достатньо, аби досягти мети.

Валентина Миколів.