Передплата 2024 «Добрий господар»

Нідерланди звинуватили ГРУ Росії у спробі вкрасти файли про розслідування катастрофи MH17 на Донбасі

  • 04.10.2018, 18:35
  • 382

Військова розвідка Росії намагалася викрасти документи про розслідування авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі в 2014 році.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд, передає DT.UA.

Вона сказала, що ноутбук, що належав одному з чотирьох висланих з Нідерландів росіян — Євгенію Сєрєбрякову, був підключений до мереж Бразилії, Швейцарії, Малайзії, і при цьому діяльність в малайзійських мережах (застосовувався в кібератаці на поліцію і прокуратуру) була пов'язана з розслідуванням катастрофи «Боїнга» авіакомпанії Malaysia Airlines на сході України.

17 липня 2014 року приблизно о 16:20 над містом Шахтарськ Донецької області пропав з екранів радарів літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» Боїнг-777, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур. Тоді загинули 298 осіб — всі, хто був на борту. Серед них-громадяни Нідерландів, Малайзії, США, Австралії.

Майже через чотири роки, 24 травня 2018 року, Міжнародна слідча група на прес-конференції в Гаазі продемонструвала уламки ракети, якої збили літак. Слідчі підтвердили, що комплекс «Бук», з якого була запущена ракета, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську, Росії.

На наступний день Австралія і Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського «Боїнга 777» над Україною у 2014 році. Європейська Рада також закликала Росію взяти на себе відповідальність і повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і вину конкретних осіб у злочині.

Схожі новини