Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Херсонщині паніка через чутки про кислотний дощ

  • 06.09.2018, 19:46
  • 883

Дощ почався на Херсонщині на адмінмежі з окупованим Кримом і викликав паніку серед місцевих жителів. Вони вважають, що опади — кислотні. Тим часом, чиновники й досі не з’ясували можливі наслідки для материкової України аварії на хімічному підприємстві в окупованому Армянську.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

У селі Преображенка, що на Херсонщині найближче до адмінмежі з Кримом, люди починають самотужки вивозити дітей. У місцевому дитсадку та школі уже півсотні заяв від батьків, що ті не відвідуватимуть заняття. У шести прилеглих до Криму селах Херсонщини напередодні працювала спеціальна комісія. Фахівці взяли проби ґрунту та повітря. А також обстежили сотні дітей.

«У деяких є риніт, ларингіт — це подразнення верхніх дихальних шляхів. Завтра дітей за дозволом батьків візьмемо до діагностичного відділення обласної клінічної лікарні», — каже начальник Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Віктор Короленко.

«Є схожа симптоматика і тому направили їх для більш глибокого аналізу до м. Херсона, щоб зрозуміти — це алергічна реакція чи це реакція на хімію. В результаті ми будемо ухвалювати рішення максимум до понеділка — чи будемо ми зупиняти навчальний процес», — додає голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

Окупаційна влада Криму заявила, що роботу титановий завод, з відстійника якого, найімовірніше, і йдуть випари кислоти нібито призупинили. Утім, за трубами добре видно, що він працює.

Як відомо, 4 вересня окупаційна влада Криму таки оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму. Проте, екологічної катастрофи не визнає.

Жителів півострова попереджають про ймовірність кислотних дощів. За даними гідрометцентру, нині у Криму очікуються сильні зливи та грози. Користувачі також повідомляють про новий етап евакуації з Армянська — людей хворих на астму та алергію планують вивозити із міста. Місцеві жителі й надалі продовжують скаржитися на їдкий запах у повітрі, погане самопочуття та біль у горлі.

Тим часом у прилеглих до окупованого Криму селах Херсонщини шириться паніка. Користувачі говорять про другий Чорнобиль і побоюються, що отруєне повітря й далі піде територією України. В Херсонській обласній адміністрації заспокоюють, що приводів для паніки немає.

Схожі новини