Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Підрив росіянами Каховської ГЕС — це глобальна катастрофа, яка перетворить землю на пустелю»

  • 13.06.2023, 11:58
  • 627

Ця катастрофа співмірна з катастрофою на ЧАЕС і перетворить українську землю на пустелю на роки

Кореспонденти видання The Times одразу після підриву Каховської ГЕС побували у Херсоні і розповіли, як відбувається евакуація людей під російськими обстрілами. Як зазначають журналісти, причал, куди привозять людей, нагадує міні-Дюнкерк — надувні човни, гребні човни, байдарки, швидкісні катери Rib, водні мотоцикли та старі бляшані човни. Усі вони евакуювали людей, відрізаних від допомоги.

Річка тепер тече між затопленими житловими будинками в центрі міста Херсона. Вода кольору чаю, смердюча з маслянистим блиском — пише The Times. Вода прибула після руйнування найбільшої в Україні дамби Нової Каховки вранці у вівторок, і могутнє море поглинуло машини, будинки та села на 50 миль, витіснило 20 000 людей з обох боків річки, а ще більше мешканців позбавило води та електроенергії.

Лихо дозволило деяким українцям втекти від російської окупації. Попри те, що Херсон був звільнений українськими військами в листопаді, лівий берег річки залишився під контролем росії, і люди в приблизно 35 населених пунктах були затоплені з того боку.

Серед них 37-річна Вікторія, яка приїхала в п’ятницю з Олешок із братом і двома синами та двома німецькими вівчарками. Коли їй допомогли вийти з човна і вона помітила синьо-жовтий український прапор, вона заплакала.

«Я не відчуваю землі під ногами», — сказала вона. «Я дуже вдячна рятувальникам. Ми були в окупації з лютого минулого року, потім нас вигнали з дому, тому що він був затоплений майже до даху».

Вони переїхали до свекра на вищу місцевість, але рівень води продовжував зростати.

«Ми хотіли приїхати в середу, але росіяни поставили блокпости на вулиці і сказали, що будуть стріляти в усіх, хто піде», — додала вона.

Зрештою, у п’ятницю вдень вона вирішила поїхати на човні. Її чоловік відмовився їхати, залишився з батьками.

«Він сказав мені, що я божевільна, що це надто небезпечно», — сказала вона. Боялися, що росіяни стрілятимуть. «Це було жахливо — здається, моє серце зупинилося на всю 40-хвилинну подорож».

Її молодший син, 11-річний Іван, показує дірку спереду та ззаду на своїй футболці. «Я випрала її і повісила на мотузці, а росіяни обстріляли і пройшли прямо наскрізь», — сказала його мати.

Під один з обстрілів медійники потрапляють разом з волонтерами, які привезли гуманітарну допомогу херсонцям. Іноземці шоковані тим, що росіяни стріляють по людях, які втратили все, і рятувальниках, які допомагають з ризиком для життя.

39-річний Марк Нев’язький, ізраїльський співзасновник українсько-ізраїльської волонтерської медичної місії, говорить: «Це перший раз, коли я бачу на власні очі, як стріляють в людей, які буквально щойно пережили найгірший день у своєму житті — і в людей, які намагаються їм допомогти».

Однак небезпека не зупинила волонтерів, що з'їхалися до Херсона з усіх куточків країни на човнах, які могли зібрати. Четверо британських парамедиків взяли тайм-аут із роботи вдома й вирушили на порятунок людей. «Більшість будинків, які ми відвідали сьогодні, все ще повністю під водою, і я боюся, що знайдеться багато тих, хто не зміг вибиратися», — розповідає британський доброволець Ламберт.

Більшість човнів перевозить продуктові посилки тим, хто відмовляється їхати, а назад повертають людей, котів і собак у переносках для домашніх тварин.

Коли рівень води спадає, вода стає небезпечнішою для рятувальних човнів через підводні перешкоди та нову небезпеку: тисячі наземних мін, залишених на берегах росією та вибитих течіями.

«Це глобальна катастрофа», — сказав Петро Порошенко, який доставив у п’ятницю в Херсон тонни їжі та сім човнів. Також він відвідав притулок для тварин, де забрав покинутого собаку.

Він наголошує: ця катастрофа співмірна з катастрофою на ЧАЕС і перетворить українську землю на пустелю на роки.

Порошенко також сказав, що немає жодних сумнівів, що росіяни підірвали дамбу:

«Я думаю, що головна причина, чому росія це зробила, полягає в тому, що вони шоковані нашим військовим успіхом. Ми всі тримаємо кулаки за контрнаступ».

Він додав, що вибух дамби має показати світові, на що путін готовий піти. «Якщо раніше я казав, що росія абсолютно не може застосувати ядерну зброю, то після підриву цієї дамби я не впевнений».

«Але, будь ласка, вивчіть наш урок», — додав він, усміхаючись. — «Подивіться на всіх людей тут. Ми не боїмося путіна».

Схожі новини