Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Карателі»: книгу львівського журналіста-фронтовика презентують на Форумі видавців

Влад Якушев написав книжку про те, як російські військові «охрестили» фронтовиків «Карателями»

Львівський журналіст, громадський активіст, письменник, учасник АТО Владислав Якушев видав книжку про нелегке життя на війні, про те, як вона змінює життя захисників України — «Карателі». Книжку презентуватиме на Форумі видавців.

Лейтенант Владислав Якушев понад рік служив в зоні АТО, у Донецькій області. Працював керівником прес-служби 14-ї окремої механізованої бригади ОК «Захід». У коментарі для «ВЗ» Влад Якушев пояснив, чому назвав свою роботу «Карателі». «Це іронічна назва книжки. Карателі — штамп російської пропаганди, — каже він. — Так російські військові називали у прифронтових зонах усіх українських АТОшників. Навіть російське телебачення „охрестило“ наших фронтовиків карателями. У своїй книзі я спробував пояснити невідповідність цієї тези і що ми ніякі не карателі».

Уточнюю у Влада Якушева, чи деякі його побратими ображалися, коли чули від росіян такі некоректні вислови. «Більшість не ображалися, — відповів він. — Усі сприймали це з гумором та іронією».

Головні герої «Карателів» — люди, які вирішили захищати свою країну і прийшли в армію: хтось за повісткою, хтось добровільно. «Насправді, напевно, всі пішли добровільно, бо на той час всі, хто хотів „відкосити“, вже поробили у собі страшні невиліковні діагнози чи вшилися за кордон, — розповідає Влад журналісту „ВЗ“. — Але книжка не тільки про військових, а й про цивільних, що живуть в зоні бойових дій, і про тварин, які теж переживають війну. Я писав це як художній твір, хоча всі події, які відбуваються у книзі, не вигадані, а реальні. Намагався зробити книгу цікавою та динамічною. Іноді „стискав час“, об'єднуючи кілька історій в одну. Наприклад, в мене є розділ про волонтерів Петра Петровича та Петра Захаровича, які їдуть у АТО, а дорогою піджартовують один з одного. Є ще персонаж Петро Павлович з позивним „Тигр“. Так от Петро Петрович та Петро Павлович — це одна і та ж людина. „Тигр“ пішов служити, а його друг Петро Захарович став волонтером і весь час возив на фронт допомогу. Потім „Тигр“ демобілізувався і тепер вони обоє їздять на фронт, як волонтери. Вони дуже колоритні дядьки, особливо коли разом».

Член АТО і побратим Влада Сергій Бондарук додав: «Я бачив рукописи книжки „Карателі“. Книжка буде цікавою насамперед членам сімей бійців, тому що зазвичай рідні питають як там. А в книжці чітко описаний побут, приколи, робота, втрати».

Схожі новини