Передплата 2024 «Добра кухня»

Нардепи Дубневичі задекларували учетверо більше, ніж офіційно заробили

НАБУ підозрює великі фінансові зловживання фірм, пов’язаних із братами-політиками

Неспокійні сни мають нині народні депутати з Львівщини — брати Ярослав і Богдан Дубневичі. За останній місяць їх двічі опечалювали компетентні органи. Спочатку через підозру у фінансових оборудках, за рішенням суду, з комерційних рук у державне управління було передано дві, Новороздільську і Новояворівську, теплоелектроцентралі, до яких мають не останнє відношення ці політики. НАБУ каже про завдані їхніми фірмами збитки державі на суму 1,4 млрд. грн. — через махінації з «державним» газом. Апеляційний суд визнав обгрунтованими арешти цих двох ТЕЦ. А тепер детективи Національного антикорупційного бюро України проводять розслідування за фактом можливого незаконного збагачення і декларування недостовірної інформації з боку Дубневичів.

За даними видання «Слово і Діло», у відомстві Артема Ситника встановили обставини, які можуть свідчити, що Ярослав та Богдан Дубневичі у деклараціях за 2015−2017 роки внесли завідомо неправдиві відомості про грошові кошти, походження яких документально не підтверджено. Як зазначає НАБУ, сума цих коштів у чотири рази перевищує розмір сукупного офіційного доходу, отриманого Дубневичами і членами їхніх сімей за період 1999−2015 років. Детективи підозрюють також, що сімейний дует цих політиків, порушуючи законодавство, задекларував не все своє нерухоме майно, корпоративні права і доходи у формі дивідендів від здачі майна у лізинг.

І це ще не всі претензії НАБУ до братів Дубневичів. Слідство з'ясувало, що витрати, які зробило це сімейство упродовж 2016−2017 років, значно перевищують отримані за цей час доходи. А це, на думку детективів, може свідчити, що політики використали значні суми коштів, законність отримання яких не доведено.

Ще один клопіт Дубневичі мають через те, що НАБУ, отримавши від суду дозвіл на тимчасовий доступ до документації тридцяти фірм, з'ясовує, чи не є ці брати їхніми кінцевими бенефіціарними власниками. У деклараціях Дубневичі не відобразили свого зв'язку з цими фірмами, однак дані Державної фіскальної служби дають підстави про це говорити.

Народні депутати Дубневичі поки що не коментують інформації від НАБУ, в якій вони фігурують.

Схожі новини