Передплата 2024 ВЗ

Українці назвали найбільш значущі події за останні 27 років

  • 25.08.2018, 09:58
  • 1 128

Результати показали, що спортивні і музичні форуми для народу не менш важливі і цінні, ніж політичні рубежі.

Автори дослідження з компанії Kantar TNS опитали 2,5 тис. українців. В результаті найважливішим за останні чверть століття в іміджевому плані для 23% респондентів стало Євро-2012. Другим в списку опинився Євромайдан 2014 року (21%). А ось Майдан 2004-го впливовим в плані іміджу назвали всього 4%, повідомляє «Сегодня».

Трохи більше 15% українців вважають, що позитивний ефект для України був від пісенного конкурсу «Євробачення», що відбувся в минулому році. «Євробачення», яке принесла нам Руслана в 2005-му, таким вважають тільки 6% опитаних. Замикають рейтинг прийняття Конституції в 1996 році (7%) і проголошення незалежності (0,2%, п'ять осіб). Нарешті, 21% опитаних не змогли назвати жодної події, яка б додала Україні престижу.

Психолог Ірина Данченко вважає, що найбільш іміджевою подією стало Євро-2012 через свій статус.

«Футбол у нас найпопулярніший вид спорту, а чемпіонат Європи — поки наймасштабніша футбольне подія, яку приймала наша країна і за якою спостерігали мільйони наших співвітчизників. Я навіть здивована, чому ніхто не згадав про травневий фінал Ліги чемпіонів. Так влаштований мозок людини — ми виділяємо масштабні позитивні події. Цим можна пояснити і велику кількість тих, хто найбільш позитивним назвав Євромайдан — це була неймовірно масштабна подія, в рамках якої звучали позитивні меседжі для людей», — пояснює фахівець.

На думку Данченко, велика кількість тих, хто — це політично нейтральні люди. Вона зазначає, що це ті українці, які в передвиборній соціології традиційно не можуть визначитися зі своїм кандидатом.

Схожі новини