Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українська біржа використовуватиме російське програмне забезпечення попри санкції

  • 28.05.2018, 08:38
  • 564

Українська біржа продовжить використовувати програмне забезпечення Московської біржі, не зважаючи на її внесення до санкційного списку Ради Національної безпеки і оборони (РНБО).

Як пише «Новое время», на біржі заявили, що вони та торговці цінними паперами, які є членами біржі, не є суб’єктами, до яких можуть застосовуватися санкції відповідно до закону «Про санкції», оскільки не є іноземними юридичними особами, юридичними особами, які знаходяться під контролем іноземної юридичної особи та не зазначені в Додатку № 2 до рішення РНБО.

«Припинення використання програмного забезпечення Українська біржа призвело б до спричинення шкоди учасникам біржових торгів та їх клієнтам, серед яких значна кількість фізичних осіб (не суб’єктів господарювання), а також іноземних інвесторів (не українських суб’єктів господарювання), тому поширення санкції на українських суб’єктів господарювання суперечить принципам законності, відповідності мети та ефективності», — йдеться у повідомленні.

Раніше найбільшу біржу в Росії — Московську біржу ММВБ-РТС і її програмне забезпечення внесли до оновленого українського списоку санкцій терміном на три роки.

Московська біржа раніше володіла великими частками в двох з трьох провідних українських фондових бірж — ПФТС і Українська біржа, а програмне забезпечення російської біржі виступало основою для ПЗ українських майданчиків.

2016 року Московська біржа вийшла з капіталу українських бірж, проте представники регулятора — Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України — висловили побоювання, що ПЗ українських майданчиків, як і раніше, залежить від Московської біржі.

Схожі новини