Передплата 2024 «Добрий господар»

Автори портрета Путіна з гільз виклали Трампа з монет

Автори інсталяції з портретом Володимира Путіна, зробленого з гільз, створили портрет президента США Дональда Трампа

Американського президента художники Даніель Грін і Дарина Марченко виклали з монет, — повідомляє ВВС.

«Ідея викласти Трампа з монет виникла випадково, коли з Росії вислали американських дипломатів. Президент Америки тоді заявив, що Володимир Путін заощадив їм купу грошей. Мене обурило, як можна в такий момент говорити про гроші», — згадує Даніель Грін.

Над портретом працювали три місяці. Скільки монет пішло на Трампа, художники не рахували. Збирати центи допомагали всі, хто міг. Переважно — українська діаспора в Сполучених Штатах. Художники кажуть, що спеціально вирішили використовувати монети з найменшим номіналом.

«Можна бути багатим, але дешевим», — вважає пан Грін.

Роботи пана Гріна експонувалися на виставках і в музеях Москви та інших міст Росії, були відзначені нагородою Пушкінського музею в Болдіно, а також експертів ЮНЕСКО в Москві.

Художник повернувся до України і, за його словами, останні років 10 в Росії не був. Потім почався Євромайдан.

«Даніель був сотником передової бригади на Інститутській, у нього там вбили друзів. Після цього прийшов додому і розмовляти не міг. Тільки дивився на гільзу, яку тримав в руках. З цієї гільзи все і почалося», — розповідає Дарина, тому що Даніель про це говорить неохоче.

Тоді художники і вирішили викласти з гільз портрет Путіна.

«Потім він на фронт пішов, як і багато наших друзів. Після того як його друг в Іловайську в оточення потрапив. Він, щоправда, волонтером пішов, не воювати. Але я тоді була дуже зла: чому всі повинні залишити все — життя, мрії і плани — тільки через те, що одній людині так захотілося?! Я була дуже зла на Володимира Путіна. І мені хотілося поставити цій людині питання. І щоб він задумався про те, яким чином він хоче увійти в історію».

Портрет Путіна склали з 5 000 гільз. «Їх приносили друзі з Майдану, а потім з фронту на Донбасі», — кажуть художники.

«Робота була складною енергетично», — говорить Дарина. Але це була не єдина складність.

«У якийсь момент, коли з’явилися в пресі перші фотографії портрета з куль, почали сипатися погрози. Повідомлення у Facebook. Або, наприклад, йдеш вулицею, хтось несподівано плескає по плечу і каже щось подібне. Якось нас попередили, що нами цікавляться російські спецслужби, і нас навіть пообіцяла охороняти СБУ. Місяця півтора охороняли», — розповідає художниця.

Півтора року тому обидва художника покинули Україну. Повернутися хочуть, але коли — поки не знають. «Надто багато неприємних збігів», — кажуть вони.

Виставка «П'ять елементів війни» з портретом Путіна з гільз експонується в Нью-Йорку до 5 лютого — в Українському інституті Америки. Потім її повезуть до Каліфорнії. Художники хотіли б привезти виставку до Києва і навіть до Москви.

Схожі новини