Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що таке Святвечір і що не можна робити в день перед Різдвом

  • 06.01.2018, 09:13
  • 2 552

7 січня в Україні відзначають одне з найбільших релігійних свят - Різдво. Напередодні цього свята відзначається Святвечір. Це свято має велике значення, оскільки вважається, що саме в ніч на Різдво на світ з'явився Ісус Христос.

Святвечір є заключним днем великого Різдвяного посту

За давньою традицією на Святвечір аж до "вечірньої зорі" не сідали за стіл і нічого не їли. При цьому вже на святкову вечерю готували 12 пісних страв. У сімейному колі Святвечір починали відзначати з появою в небі першої зіркі, яка два тисячоліття тому сповістила волхвів про народження Ісуса Христа.

Традиційно на Святвечір прийнято відвідувати своїх батьків, дідусів і бабусь. Зазвичай в Святвечір також влаштовують колядування - вертепи ходять по домівках з святковими піснями і дійствами. Згідно з традиціями, на Святвечір не можна голосно і багато розмовляти. При цьому забороняється також виходити з-за столу або виходити з дому. Вважається, що таким діями можна впустити в будинок нечисту силу. Крім того, вважається, що не можна йти далеко від будинку, оскільки весь рік будеш блукати.

Суворо забороняється працювати. Це також стосується домашніх робіт.

Зазвичай віруючі намагаються пробачити колишні образи і розрахуватися з боргами. За столом не можна зустрічати свято в чорному одязі.

Джерело: Апостроф

Схожі новини