Передплата 2024 «Добрий господар»

Святвечірні страви: смачні і корисні

Згідно з давньою традицією, Свята вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю родину. І що важливо — спізнюватися до столу аж ніяк не можна

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя — Ісуса Христа, розпочинали святкову трапезу.

В Україні дотепер збереглися віковічні традиції, одна з яких — дванадцять пісних святвечірніх страв. Зазвичай це пшенична кутя, узвар, борщ, варений горох, капуста, риба, вареники, гриби, голубці, пампушки. Є деякі регіональні відмінності, але в цілому дотримуються приблизно такого меню. Цікаво, що кожна страва має своє особливе значення.

Проте варто бути обережним у споживанні страв, аби Різдвяному вечору не завадили «шлункові примхи». За Різдвяною вечерею не потрібно переїдати, а надто тим, хто дотримувався передріздвяного посту.

Кутя

За традицією, вечеря розпо­чинається з молитви, після чого всі їдять кутю, проте лікарі не ре­комендують споживати її натще­серце. Адже пшениця, основний складник куті, важка для пере­травлювання. Крім цього, не вар­то зловживати цією, без сумніву, смачною та корисною стравою, тим, хто хворіє на шлунково-киш­кові недуги, зокрема на виразку шлунка. Щоправда, такі складни­ки куті, як мед, горіхи та родзинки, є надзвичайно корисними.

Кутя у кожної господині по-своєму смачна. А ще ця страва дуже поживна, оскільки її склад­ники містять багато корисних ре­човин.

Звичайно, куті без пшениці та маку не буває. І хоча перша — важ­кий для шлунка продукт, проте вона має приємний солодкуватий смак, а до того ж ще й багата на вітаміни, білки, вуглеводи й інші цінні речовини. А клейковина, яка міститься у пшеничних зернах, зміцнює м’язи тіла та навіть спри­яє потенції. Позитивно впливає на потенцію і насіння маку, в помірній кількості змішане з медом.

Горіхи до куті, мабуть, додає кожна господиня. Здебільшого це волоські, які визнано одним з найцінніших продуктів харчуван­ня. Крім неперевершених сма­кових властивостей, волоські го­ріхи збагачені білками, жирами, вітамінами та вуглеводами. Для прикладу, кілограм почищених горіхів містить більш ніж вісім ти­сяч калорій. А ще волоські горіхи стимулюють розумову діяльність, захищають від серцево-судинних захворювань, а також продовжу­ють вік людини.

Незмінним складником куті є мед. Окрім того, що його здавна називають засобом від похміл­ля (таку властивість цей продукт має завдяки вмісту фруктози, яка сповільнює розщеплення спирту в організмі), мед має чимало ко­рисних властивостей. Він склада­ється з глюкози та фруктози, про­те також містить білки, ферменти, вітаміни (В2, В6, РР та інші), різні мінеральні речовини й органічні кислоти. Відтак він корисний для всіх. Зокрема, як чудовий профі­лактичний засіб для підвищення імунітету, при частих простудних захворюваннях, анеміях, невро­зах, захворюваннях печінки та серця, шлунково-кишкового трак­ту.

Крім основних складників, до куті часом також додають родзин­ки, курагу і навіть чорнослив.

Родзинки бувають різних сор­тів: світлі, темні, з кісточками й без них. Зазвичай до куті дода­ють родзинки без кісточок. Світлі вони чи темні, не має особливого значення, головне — вони багаті на залізо, зміцнюють серцево-судинну систему, благотворно впливають на серце, підвищують рівень гемоглобіну, покращують зір, а ще підвищують поживну цін­ність будь-яких страв.

А ось курага корисна для го­ловного мозку. Цей сухофрукт ба­гатий на фосфор, магній, кальцій, які беруть активну участь у пере­даванні нервових імпульсів і в об­мінних процесах. Для поліпшення пам’яті та підвищення працездат­ності корисно з'їдати приблизно 50 грамів кураги щодня.

До того ж цей сухофрукт — по­стачальник калію, який цілюще впливає на серцево-судинну сис­тему та необхідний тим, хто хво­ріє на ішемічну хворобу серця, а також має аритмію, гіпертонію. Курагу корисно вводити в раціон у випадку хвороб нирок та ожи­ріння.

Якщо додавати до куті чорнос­лив, то він не повинен мати дим­ного та горілого присмаку, аби страва не втратила свого арома­ту. Тому чорнослив має бути пруж­ним, не сухим, але й не вологим, із природним блиском. Цей продукт є джерелом заліза та бета-каро­тину, а також чудодійним засобом при розладах шлунка.

Узвар

Традиційний різдвяний напій — узвар. Готують його з сухофруктів: сушені яблука та груші, чорнос­лив, курага, родзинки, ягоди ви­шні, глоду. Як правило, за смаком додають цукор або мед. Головний секрет — не давати напою довго й інтенсивно кипіти.

Він дозволяє поповнити не­стачу вітамінів A, B1 і B2, В3, C, PP. Узвар багатий на магній, залізо, калій, йод тощо. Важливі для ро­боти кишківника пектин, клітко­вина, корисна для мозку глюкоза. Груші та яблука, які обов’язково використовуються для приготу­вання напою, — це антиоксиданти, тому вживання узвару дозволяє вивести вільні радикали з орга­нізму.

Залежно від плодів, які додат­ково застосовуються для приготу­вання напою, узвар із сухофруктів знімає запалення, зміцнює імуні­тет, підвищує гемоглобін, сприяє поліпшенню роботи кишечнику і шлунково-кишкового тракту в ці­лому, серцево-судинної і дихаль­ної систем, а також тонізує, виво­дить солі і шкідливий холестерин.

Тим, хто хоче налагодити ро­боту кишківника, в узвар треба додавати чорнослив; тим, у кого знижений імунітет, — глід; тим, у кого підвищений тиск, серцево-судинні захворювання, — курагу. До речі, якщо приготуєте узвар, в якому багато кураги, і не підсо­лодите його, отримаєте чудовий сечогінний засіб з вітамінами.

Ще узвар відомий як засіб для боротьби з похміллям — тому що він бадьорить, допомагає позбу­тися токсинів.

Пампушки

Який же Святвечір без пам­пушків. Кожна господиня має свій фірмовий рецепт приготування. Вони бувають з різними начин­ками, посипані пудрою чи залиті глазур’ю.

Хоча вони містять певний набір вітамінів і хімічних елементів, не­обхідних для організму, це — про­дукт калорійний, тому його не ре­комендується вживати людям, що потерпають від ожиріння. Також необхідно контролювати кількість вживання пампушків тим, у кого є схильність до повноти. Смажені на олії, вони не рекомендуються хворим з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Риба

Традиційно на Святвечір сма­жать або запікають коропа.

Рибні страви корисні, оскіль­ки багаті на білок, вітамін D і фосфор, необхідні для кісткових тканин, а також жирні кислоти (омега-3 і омега-6), які знижують ризик серцево-судинних захво­рювань і благотворно впливають на розумові здібності. Правда, під час смаження поліненасичені жирні кислоти частково руйну­ються. Варто пам’ятати, що при захворюваннях печінки, шлунка, підшлункової та жовчного міхура смажені страви протипоказані. У такому разі рибу краще запекти на грилі або в духовці.

Пісний борщ і капусняк

Традиційна для наших країв страва — пісний борщ. Його готу­ють без м’яса і їдять без сметани. Можна додати квасолю або гри­би.

Овочі та приправи дають бор­щу масу вітамінів і мінералів — ві­таміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пан­тотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі.

Клітковина — чудова сімка овочів (буряк, капуста, картопля, морква, цибуля, томати, а також квасоля чи гриби) — у відвареному і пасерованому вигляді виступає як чудовий сорбент, м’яко виво­дить з організму токсини, радіо­нукліди, нітрати тощо і зберігає все корисне (вітаміни, мікроеле­менти).

Також можна приготувати ка­пусняк на воді. Капуста допома­гає очистити кишківник і нормалі­зувати його роботу. У суп кладуть пшоно — корисний злак, багатий на вітаміни. Картоплю можна за­мінити пастернаком — він зміцнює стінки капілярів, нормалізує обмін речовин, виводить солі.

Вареники

На святковому стілі обов’язковими є вареники або вушка до борщу: з картоплею, капустою, грибами. В давнину їх готували також з товченими і вареними сухофруктами, гороховим пюре, вареною квасолею, гречаною або пшоняною кашами. На десерт можна запропонувати солодкі вареники — з вишнею, яблуками, журавлиною. Щоб страва вийшла не тільки ситною, а й корисною, можна використовувати борошно грубого помелу — воно багате на клітковину і містить вітаміни.

Варто пам’ятати, що все-таки вареники, тим більше з грибами, — їжа досить важка. Отож з'їдати їх занадто багато не варто, осо­бливо після посту. До речі, при­готовлені на парі вареники за­своюються набагато краще. При захворюваннях шлунково-кишко­вого тракту взагалі варто утрима­тися від вживання цієї страви.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини