Святвечірні страви: смачні і корисні
Згідно з давньою традицією, Свята вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю родину. І що важливо — спізнюватися до столу аж ніяк не можна
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/503500/sviatvechir.jpg)
У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя — Ісуса Христа, розпочинали святкову трапезу.
В Україні дотепер збереглися віковічні традиції, одна з яких — дванадцять пісних святвечірніх страв. Зазвичай це пшенична кутя, узвар, борщ, варений горох, капуста, риба, вареники, гриби, голубці, пампушки. Є деякі регіональні відмінності, але в цілому дотримуються приблизно такого меню. Цікаво, що кожна страва має своє особливе значення.
Проте варто бути обережним у споживанні страв, аби Різдвяному вечору не завадили «шлункові примхи». За Різдвяною вечерею не потрібно переїдати, а надто тим, хто дотримувався передріздвяного посту.
Кутя
За традицією, вечеря розпочинається з молитви, після чого всі їдять кутю, проте лікарі не рекомендують споживати її натщесерце. Адже пшениця, основний складник куті, важка для перетравлювання. Крім цього, не варто зловживати цією, без сумніву, смачною та корисною стравою, тим, хто хворіє на шлунково-кишкові недуги, зокрема на виразку шлунка. Щоправда, такі складники куті, як мед, горіхи та родзинки, є надзвичайно корисними.
Кутя у кожної господині по-своєму смачна. А ще ця страва дуже поживна, оскільки її складники містять багато корисних речовин.
Звичайно, куті без пшениці та маку не буває. І хоча перша — важкий для шлунка продукт, проте вона має приємний солодкуватий смак, а до того ж ще й багата на вітаміни, білки, вуглеводи й інші цінні речовини. А клейковина, яка міститься у пшеничних зернах, зміцнює м’язи тіла та навіть сприяє потенції. Позитивно впливає на потенцію і насіння маку, в помірній кількості змішане з медом.
Горіхи до куті, мабуть, додає кожна господиня. Здебільшого це волоські, які визнано одним з найцінніших продуктів харчування. Крім неперевершених смакових властивостей, волоські горіхи збагачені білками, жирами, вітамінами та вуглеводами. Для прикладу, кілограм почищених горіхів містить більш ніж вісім тисяч калорій. А ще волоські горіхи стимулюють розумову діяльність, захищають від серцево-судинних захворювань, а також продовжують вік людини.
Незмінним складником куті є мед. Окрім того, що його здавна називають засобом від похмілля (таку властивість цей продукт має завдяки вмісту фруктози, яка сповільнює розщеплення спирту в організмі), мед має чимало корисних властивостей. Він складається з глюкози та фруктози, проте також містить білки, ферменти, вітаміни (В2, В6, РР та інші), різні мінеральні речовини й органічні кислоти. Відтак він корисний для всіх. Зокрема, як чудовий профілактичний засіб для підвищення імунітету, при частих простудних захворюваннях, анеміях, неврозах, захворюваннях печінки та серця, шлунково-кишкового тракту.
Крім основних складників, до куті часом також додають родзинки, курагу і навіть чорнослив.
Родзинки бувають різних сортів: світлі, темні, з кісточками й без них. Зазвичай до куті додають родзинки без кісточок. Світлі вони чи темні, не має особливого значення, головне — вони багаті на залізо, зміцнюють серцево-судинну систему, благотворно впливають на серце, підвищують рівень гемоглобіну, покращують зір, а ще підвищують поживну цінність будь-яких страв.
А ось курага корисна для головного мозку. Цей сухофрукт багатий на фосфор, магній, кальцій, які беруть активну участь у передаванні нервових імпульсів і в обмінних процесах. Для поліпшення пам’яті та підвищення працездатності корисно з'їдати приблизно 50 грамів кураги щодня.
До того ж цей сухофрукт — постачальник калію, який цілюще впливає на серцево-судинну систему та необхідний тим, хто хворіє на ішемічну хворобу серця, а також має аритмію, гіпертонію. Курагу корисно вводити в раціон у випадку хвороб нирок та ожиріння.
Якщо додавати до куті чорнослив, то він не повинен мати димного та горілого присмаку, аби страва не втратила свого аромату. Тому чорнослив має бути пружним, не сухим, але й не вологим, із природним блиском. Цей продукт є джерелом заліза та бета-каротину, а також чудодійним засобом при розладах шлунка.
Узвар
Традиційний різдвяний напій — узвар. Готують його з сухофруктів: сушені яблука та груші, чорнослив, курага, родзинки, ягоди вишні, глоду. Як правило, за смаком додають цукор або мед. Головний секрет — не давати напою довго й інтенсивно кипіти.
Він дозволяє поповнити нестачу вітамінів A, B1 і B2, В3, C, PP. Узвар багатий на магній, залізо, калій, йод тощо. Важливі для роботи кишківника пектин, клітковина, корисна для мозку глюкоза. Груші та яблука, які обов’язково використовуються для приготування напою, — це антиоксиданти, тому вживання узвару дозволяє вивести вільні радикали з організму.
Залежно від плодів, які додатково застосовуються для приготування напою, узвар із сухофруктів знімає запалення, зміцнює імунітет, підвищує гемоглобін, сприяє поліпшенню роботи кишечнику і шлунково-кишкового тракту в цілому, серцево-судинної і дихальної систем, а також тонізує, виводить солі і шкідливий холестерин.
Тим, хто хоче налагодити роботу кишківника, в узвар треба додавати чорнослив; тим, у кого знижений імунітет, — глід; тим, у кого підвищений тиск, серцево-судинні захворювання, — курагу. До речі, якщо приготуєте узвар, в якому багато кураги, і не підсолодите його, отримаєте чудовий сечогінний засіб з вітамінами.
Ще узвар відомий як засіб для боротьби з похміллям — тому що він бадьорить, допомагає позбутися токсинів.
Пампушки
Який же Святвечір без пампушків. Кожна господиня має свій фірмовий рецепт приготування. Вони бувають з різними начинками, посипані пудрою чи залиті глазур’ю.
Хоча вони містять певний набір вітамінів і хімічних елементів, необхідних для організму, це — продукт калорійний, тому його не рекомендується вживати людям, що потерпають від ожиріння. Також необхідно контролювати кількість вживання пампушків тим, у кого є схильність до повноти. Смажені на олії, вони не рекомендуються хворим з проблемами шлунково-кишкового тракту.
Риба
Традиційно на Святвечір смажать або запікають коропа.
Рибні страви корисні, оскільки багаті на білок, вітамін D і фосфор, необхідні для кісткових тканин, а також жирні кислоти (омега-3 і омега-6), які знижують ризик серцево-судинних захворювань і благотворно впливають на розумові здібності. Правда, під час смаження поліненасичені жирні кислоти частково руйнуються. Варто пам’ятати, що при захворюваннях печінки, шлунка, підшлункової та жовчного міхура смажені страви протипоказані. У такому разі рибу краще запекти на грилі або в духовці.
Пісний борщ і капусняк
Традиційна для наших країв страва — пісний борщ. Його готують без м’яса і їдять без сметани. Можна додати квасолю або гриби.
Овочі та приправи дають борщу масу вітамінів і мінералів — вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі.
Клітковина — чудова сімка овочів (буряк, капуста, картопля, морква, цибуля, томати, а також квасоля чи гриби) — у відвареному і пасерованому вигляді виступає як чудовий сорбент, м’яко виводить з організму токсини, радіонукліди, нітрати тощо і зберігає все корисне (вітаміни, мікроелементи).
Також можна приготувати капусняк на воді. Капуста допомагає очистити кишківник і нормалізувати його роботу. У суп кладуть пшоно — корисний злак, багатий на вітаміни. Картоплю можна замінити пастернаком — він зміцнює стінки капілярів, нормалізує обмін речовин, виводить солі.
Вареники
На святковому стілі обов’язковими є вареники або вушка до борщу: з картоплею, капустою, грибами. В давнину їх готували також з товченими і вареними сухофруктами, гороховим пюре, вареною квасолею, гречаною або пшоняною кашами. На десерт можна запропонувати солодкі вареники — з вишнею, яблуками, журавлиною. Щоб страва вийшла не тільки ситною, а й корисною, можна використовувати борошно грубого помелу — воно багате на клітковину і містить вітаміни.
Варто пам’ятати, що все-таки вареники, тим більше з грибами, — їжа досить важка. Отож з'їдати їх занадто багато не варто, особливо після посту. До речі, приготовлені на парі вареники засвоюються набагато краще. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту взагалі варто утриматися від вживання цієї страви.
Підготувала Галина Вербицька.