Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські IT-фахівці масово покидають країну

  • 15.11.2017, 13:55
  • 1 578

За останні п’ять років посилилася тенденція до переїзду за кордон досвідчених і кваліфікованих IT-фахівців.

Більшість IT-фахівців з України зараз живуть у Польщі (26%), Німеччині (19%), США (13%) і Нідерландах (6%). Про це йдеться результатах опитування DOU.

Опитування проходило з 4 по 24 жовтня 2017 року. Було зібрано 1633 анкети IT-фахівців, які переїхали за кордон і готові були поділитися своїм досвідом переїзду і життя в іншій країні. Відповідати могли всі бажаючі, незалежно від того, з якої країни вони переїхали. Тому серед респондентів, зазначає видання DOU, є фахівці з Росії, Білорусі, Казахстану, Узбекистану, але більше 90% тих, що дали відповіді - фахівці з України.

Ті, хто виїхав більше п’яти років тому, частіше активно і самостійно шукали можливості для переїзду (таких 70%), в той час як ті, хто переїхав за останні п’ять років, частіше говорять про те, що рілокейт запропонувала компанія (34%). Це вплинуло на те, в які країни виїжджали фахівці: ті, хто виїхав більше п’яти років тому, частіше обирали країни «золотого мільярда» - в першу чергу, США, Німеччину, Нідерланди. Останнім часом на перші місця вийшла Центральна Європа: абсолютний лідер - Польща, помітно більше стало тих, хто виїхав в Литву й Естонію.

Основною причиною переїзду виявилося спокійне і безпечне життя для себе і своєї родини (62% опитаних). На другому місці за частотою згадувань (58%) - бажання пожити в іншій країні і культурі.

Твердо мають намір повернутися тільки 5% респондентів. При цьому, 19% опитаних сказали, що точно не повернуться у свою країну, 42% - швидше за все не повернуться. Трохи більше чверті (26%) ще не вирішили, повернуться чи ні.

Схожі новини