Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські туристи витрачають на день у Львові 1450 гривень, іноземці - 2065

Як змінився портрет львівського туриста з 24 лютого 2022 року?

Фото авторки
Фото авторки

Тенденція туризму Львова з початку широкомасштабного вторгнення рф — приїзд гостей, аби перезавантажитися. На другому місці - волонтерство, зустріч з друзями. Якщо до війни левова частка туристів була з-за кордону, тепер 80% - українці. У рейтингу туристів-іноземців — США, Польща, Італія, Нова Зеландія, Франція, Швеція, Нідерланди. Серед українців — кияни, харків'яни, запоріжці, тернополяни, херсонці, дніпряни.

Українські туристи витрачають на день у Львові в середньому 1450 гривень, іноземці - 2065 грн. Це бюджет на харчування у кав’ярнях, проїзд у громадському транспорті, купівля сувенірів (у бюджет не включено проживання в готелі та доїзд).

Про це повідомила на брифінгу начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь, яка презентувала результати соціологічного дослідження «Як змінився портрет гостя Львова?».

Христина Лебедь
Христина Лебедь

«Це перше соціологічне дослідження з початку широкомасштабної війни про туризм міста, — каже чиновниця. — Жодне інше місто України не досліджувало свого туриста. Це дослідження допоможе місту покращити сферу гостинності, побачити вподобання туриста».

Результати досліджене такі. 41,7% гостей приїжджають до Львова з сім‘єю, 22,6% - з друзями, 18,3% - самостійно. Як правило, українські туристи, окрім Львова, відвідують Київ, Ужгород, Івано-Франківськ, а потім часто мандрують до польського Кракова. Іноземці включають у свою подорож Київ, Дрогобич, Ужгород, Мукачево, Бучу…

Іноземним туристам найбільше сподобався Стрийський парк

28,4% туристів мешкають у Львові в орендованих квартирах, в готелях — 26,2%, у родичів та друзів — 21,7%. Хостелу надають перевагу 7,4% гостей. Є когорта туристів, які мешкають у прихистках для ВПО, у церквах та в гуртожитках.

Українські туристи гостюють у Львові 2−3 дні, іноземні - 4−7 днів. Дозвілля українців та іноземців у Львові однакове — самостійні прогулянки містом. На другому місці - відвідини кафе, ресторанів, на третьому — відвідини культурних закладів.

Вподобання українців та іноземців у Львові розділилися. Українцям найбільше сподобався Оперний театр, а іноземним туристам — Стрийський парк. Також в цьому списку є парк Івана Франка. Українці відзначили до ТОП-улюблених місць музей «Шевченківський гай», Ратушу, Будинок вчених, артцентр «Дзиґа», театр Заньковецької.

Питання «на засипку» — який колір вам асоціюється зі Львовом? 24,7% відповіли, що жовтий, 23% - зелений, 8% - коричневий, 7,4% - бежевий, 6,6% - червоний.

Уточнюю в Христини Лебедь, з чим пов’язане таке питання про колір міста. «Через асоціацію міста з певним кольором ми хотіли зрозуміти, які емоції в гостей викликає Львів, як вони тут почуваються, — наголосила чиновниця. — Переміг жовтий колір — символ радості, тепла, бадьорості. Саме цей колір пов’язують із оптимізмом, рухом та приємними відчуттями».

На що звертають увагу гості?

Готельєри та ресторатори Львова кажуть, що їхні клієнти не такі, як до широкомасштабного вторгнення. Левова частка — українські візитери, які тепер звертають увагу на харчування в ресторані саме з локальних крафтових продуктів — сир, вино. Іноземці звертають увагу на рівень спілкування персоналу готелів та ресторанів англійською мовою. Зауваження до рівня знання мови все ж є.

«Це дослідження допомагає нам дивитися на сервіс в туризмі цілісно та ґрунтовно», — підсумувала Христина Лебедь.

Опитування проводили в період з 27 квітня по 10 травня 2023 року методом інтерв‘ю. Туристів опитували в різних локаціях центру Львова. Вибірка — 460 респондентів, похибка — 5%. Опитування проводили фахівці соціологічної лабораторії УКУ.

Схожі новини