Город зеленіє цілий рік
Ландшафтний архітектор, кандидатка сільськогосподарських наук, викладач Львівського національного лісотехнічного університету Оксана Олейнюк-Пухняк знає, як облаштувати город: маленький у місті чи навіть багатогектарний у селі. Адже вона професійно займається вирощуванням їстівних рослин
![Ділянка господині облаштована фахово та зі смаком. Фото з архіву Оксани Олейнюк-Пухняк.](https://img.wz.lviv.ua/Xm1zRS2C4cQmv-BgOnBBfJoZ4rg=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/523920/horod.jpg)
До всього жінка підходить з естетичним смаком та насолодою і своїм захопленням вміє заряджати інших. Із дачної ділянки площею 120 квадратних метрів отримує значну кількість овочів — помідори, перці, боби, картоплю, моркву. Також ростуть тут найрізноманітніші пряні трави, салати, квіти. Городик (саме так називає його фахівчиня) виглядає чудово, бо грядки сформовані у вигляді клумб. Ґаздиня надає перевагу змішаним посадкам. Оскільки вони дуже щільні, то бур’янів майже немає.
Водночас є на обійсті теплиця, де ростуть помідори, адже у нашому кліматі їх важко виростити просто неба.
Оксана охоче ділиться досвідом, як одержати смачну та здорову продукцію, вчить інших працювати на землі й насолоджуватися зібраними плодами. Вона переконана, що таке під силу кожному. І не обов’язково мати для цього цілі гектари — достатньо й невеликого наділу.
Ентузіастка постійно удосконалює свої знання, бо багато подорожує Європою, споглядає і переймає передові сільськогосподарські технології, а також ділиться своїми практичними знаннями за кордоном, бо працює у міжнародних проєктах.
Тепер на городі героїні нашої розповіді ростуть зимова зелень, варіанелла, салати, японський та новозеландський шпинати. «Прописалися» там і кілька сортів дайкону, корені яких викопує при зниженні температури до -10°С. Завдяки помірним холодам вони стають смачнішими. А ще є неймовірно красиві та здорові кореневища селери.
Так само можна побачити на грядках пані Оксани японську зелень — гірчицю мізуна (червону, зелену), зимовий крес-салат. А ось капуста кале росте кілька років поспіль.
Зараз саме сезон найрізноманітніших рукол. Це рослини короткого дня і холодної температури, тому осінньо-зимово-весняного періоду вони найсмачніші…
Таким чином город у Оксани не буває чорним. На ньому постійно щось росте. Коли ж приходять сильні морози, вона накриває насадження плівкою.
Загалом, ґаздиня не припиняє роботу на ділянці цілий рік. Незначна перерва хіба — у різдвяно-новорічний період. Далі знову береться працювати — починає висаджувати насіння найрізноманітніших рослин, яке привозить із різних куточків світу.
Упродовж років жінка виробила власні підходи до облаштування грядок, плекання низки культур. Для прикладу, вона вже може запатентувати метод вирощування картоплі…
Здавалося б, городик невеличкий — усього 120 квадратних метрів, але з нього вдається отримати стільки, що вистачає не лише собі та родині, а й сусідам, друзям і знайомим. Недавно пані Оксана навіть відкрила власний магазинчик «Гастробутик», де реалізовує вирощене.
Анна ВОЙТЮК