Передплата 2025 «Добра кухня»

Город зеленіє цілий рік

Ландшафтний архітектор, кандидатка сільськогосподарських наук, викладач Львівського національного лісотехнічного уні­верситету Оксана Олейнюк-Пухняк знає, як облаштувати го­род: маленький у місті чи навіть багатогектарний у селі. Адже вона професійно займається вирощуванням їстівних рослин

Ділянка господині облаштована фахово та зі смаком. Фото з архіву Оксани Олейнюк-Пухняк.
Ділянка господині облаштована фахово та зі смаком. Фото з архіву Оксани Олейнюк-Пухняк.

До всього жінка під­ходить з естетичним смаком та насолодою і своїм захопленням вміє заря­джати інших. Із дачної ділянки площею 120 квадратних метрів отримує значну кількість овочів — помідори, перці, боби, карто­плю, моркву. Також ростуть тут найрізноманітніші пряні трави, салати, квіти. Городик (саме так називає його фахівчиня) ви­глядає чудово, бо грядки сфор­мовані у вигляді клумб. Ґазди­ня надає перевагу змішаним посадкам. Оскільки вони дуже щільні, то бур’янів майже не­має.

Водночас є на обійсті тепли­ця, де ростуть помідори, адже у нашому кліматі їх важко вирос­тити просто неба.

Оксана охоче ділиться до­свідом, як одержати смачну та здорову продукцію, вчить інших працювати на землі й насоло­джуватися зібраними плодами. Вона переконана, що таке під силу кожному. І не обов’язково мати для цього цілі гектари — достатньо й невеликого наділу.

Ентузіастка постійно удоско­налює свої знання, бо багато подорожує Європою, споглядає і переймає передові сільсько­господарські технології, а також ділиться своїми практичними знаннями за кордоном, бо пра­цює у міжнародних проєктах.

Тепер на городі героїні нашої розповіді ростуть зимова зе­лень, варіанелла, салати, япон­ський та новозеландський шпи­нати. «Прописалися» там і кілька сортів дайкону, корені яких ви­копує при зниженні температу­ри до -10°С. Завдяки помірним холодам вони стають смачніши­ми. А ще є неймовірно красиві та здорові кореневища селери.

Так само можна побачити на грядках пані Оксани японську зелень — гірчицю мізуна (чер­вону, зелену), зимовий крес-салат. А ось капуста кале росте кілька років поспіль.

Зараз саме сезон найрізно­манітніших рукол. Це рослини короткого дня і холодної тем­ператури, тому осінньо-зимо­во-весняного періоду вони най­смачніші…

Таким чином город у Оксани не буває чорним. На ньому по­стійно щось росте. Коли ж при­ходять сильні морози, вона на­криває насадження плівкою.

Загалом, ґаздиня не припиняє роботу на ділянці цілий рік. Не­значна перерва хіба — у різдвя­но-новорічний період. Далі знову береться працювати — починає висаджувати насіння найрізно­манітніших рослин, яке приво­зить із різних куточків світу.

Упродовж років жінка виро­била власні підходи до обла­штування грядок, плекання низ­ки культур. Для прикладу, вона вже може запатентувати метод вирощування картоплі…

Здавалося б, городик неве­личкий — усього 120 квадратних метрів, але з нього вдається отримати стільки, що вистачає не лише собі та родині, а й су­сідам, друзям і знайомим. Не­давно пані Оксана навіть від­крила власний магазинчик «Гастробутик», де реалізовує вирощене.

Анна ВОЙТЮК