Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Приморозки грибам не завада!

Посередині осені родять навіть боровики-двійнята

Заради таких красенів варто було вибратися до осіннього лісу…. Фото автора.
Заради таких красенів варто було вибратися до осіннього лісу…. Фото автора.

Зниження температури повітря змусило нас з вами подумати про теплішу одяганку. На перші осінні приморозки миттєво відреагувало і листя, від холоду набираючи багряних барв. А от на самопочуття й активність «приземлених жителів лісу» (кажемо про гриби) переміни осені не вплинули ніяк: як росли собі протягом останнього місяця, так і ростуть. Більше того, мають здоровіший, більш привабливий вигляд.

За якісь дві години прогулянки осіннім лісом працівник газового господарства Михайло Когут назбирав три пакети грибів.

Грибів вистачить і на різдвяну юшку, і на підливу-мачанку. Фото автора.
Грибів вистачить і на різдвяну юшку, і на підливу-мачанку. Фото автора.

Були серед них опеньки, підосичники, козарики, але головними «героями дня» стали три десятки боровиків. Капелюшки у них — як тарелі, ніжки у деяких товсті, як рука. Серед цього добра було і кілька «двійнят». Одне задоволення дивитися на них, а збирати — і поготів! Знову матиме роботу допізна дружина Наталя. Одні гриби сушитиме, інші (меншенькі) консервуватиме, з решти приготує смачну юшку чи підливу.

Багато наших співвітчизників (переважно міські жителі, бо у сільських повно невідкладної роботи) у ці дні подалися у ліс за дарами осені. Квапляться туди не тільки за смачними продуктами до повсякденного і святкового столів — ідуть ще й за настроєм, за позитивними емоціями, яких так сьогодні бракує.