Передплата 2025 ВЗ

На ділянці воїна добре вродив батат

Іван Павліш свого часу здобув освіту юриста й до 2015 року працював по­мічником судді. Та коли розпочалася АТО, влився в лави 53 ОМБр й пішов звільняти Донбас

Батат став улюбленою культурою Івана Павліша. Фото з архіву Івана Павліша
Батат став улюбленою культурою Івана Павліша. Фото з архіву Івана Павліша

Після демобілізації вчораш­ній воїн вирішив змінити сферу діяльності. Згідно із законом, йому надали 2 га землі у селі Луках Самбірського району. Згодом узяв в оренду ще одну ділянку. Хоча спер­шу хотів закласти там горіховий сад, але змінив плани й висівав сою, озиму пшеницю, гречку.

Та якось товариш, котрий займається ресторанним бізнесом, розповів, що ба­тат для кулінарних потреб завозить аж із Китаю. Адже у нас ніхто не вирощує цю культуру. І тоді пан Іван вирішив запо­внити таку прогалину.

Невдовзі освоїв технологію виро­щування «солодкої картоплі», відібрав сорти, які найкраще родять у Галичині. Розсаду плекав самотужки, у парнику, а наприкінці травня переселяв на город.

Непростим був і догляд. Зокрема, на початках довелося проводити поливи, адже цим екзотам у наших умовах бра­кує вологи.

Експеримент удався. Отримані восе­ни 500 кілограмів плодів розкупили за два дні. Тож наступних сезонів ентузіаст розширював площу під улюбленими на­садженнями. І щосезону збирав високі врожаї.

Однак 2022 року розпочалася повно­масштабна війна, що кардинально змі­нила життя чоловіка. Він знову одягнув військову форму й із перших днів пішов захищати Батьківщину. За справами у господарстві стежив хіба дистанційно та під час коротких відпусток.

Тим часом удома його замінили рід­ні. Активно працює дружина Христина, батьки і навіть береться до роботи ма­ленький син Левчик. Цьогоріч вони, як завжди, посадили кілька сортів новинки. Найкраще вродили кремовий Мурасакі та помаранчевий різновид.

Минулого тижня зібрані плоди реалі­зовували на Фермерському ярмарку, що відбувся у центрі Львова. Покупці заціка­вилися такими незвичними овочами, бо смачні, не містять жодної хімії.