Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Щосезону — по кілька врожаїв

Вісім сортів цвітної капусти (шість нових і два ще не випро­буваних) вирощує Олександр Машталер зі села Немичинців Хмельницького району. Ранні головки вже зрізав. А наприкін­ці вересня розпочав збір основного врожаю

Олександр Машталер старанно доглядає свої насадження. Фото – Хмельницьке ТБ.
Олександр Машталер старанно доглядає свої насадження. Фото – Хмельницьке ТБ.

Водночас господар плекає шість різновидів броколі, яку вважає сво­єю улюбленицею. Займається нею понад п’ять років. Протя­гом цього часу вивчив усі осо­бливості згаданої культури. З’ясував, що вона може пло­доносити тричі за сезон. Дуже задоволений середньостиглим сортом Нексос F1. Такі рослини добре витримують спеку, збері­гають гарний зелений колір і не зацвітають. Овочі можна збира­ти до кінця листопада, адже не бояться низьких температур.

Займається Олександр Ар­сентійович і перцем, зокрема високопродуктивними сорта­ми Феррарі F1, Геркулес F1, Джеміні F1, Клаудіо F1. Один із різновидів він навіть сам селек­ціонував, давши назву Візантія. Вирощуючи різні сорти, горо­дник помітив кущ із гарними смачними плодами. Ізолював його від інших, зібрав репродук­тивний матеріал.

Розсаду ентузіаст плекає власноруч. Насіння висіває на­прикінці січня — на початку лю­того. У відкритий ґрунт паро­стки переселяє після 15 травня, коли мине загроза заморозків.

Один із секретів успіху — функціонування системи кра­пельного поливу. Завдяки цьо­му суттєво зростає віддача.

Також чоловік любить експе­риментувати з картоплею, яку висаджує двічі на рік. Уперше — на початку червня, вдруге — в перших числах серпня. Шири­на міжрядь — 70 см. Бульбу два рази підгортає та мульчує со­ломою.

Пізні кущі швидко розвива­ються та не вражаються жука­ми. До кінця сезону вони всти­гають дати врожай.

Ще ж в активі героя нашої розповіді багато іншої горо­дини. Має 12 сортів кавунів зі смаком ананаса. Також висіває гречку. При цьому не викорис­товує жодних хімічних препа­ратів, а лише органічні. Відтак і продукція екологічно чиста.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини