Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Помідори збирає відрами!

Львів'янка Галина Новікова уже чотири десятиліття обробляє земельну ділянку у дачному кооперативі «Сокіл-3», що неподалік села Бартатів колишнього Городоцького району. Щороку їй вдається отримувати високі врожаї

Зібраних наприкінці сезону томатів вистачить Галині Новіковій на сік, закрутки та квашення. Фото автора
Зібраних наприкінці сезону томатів вистачить Галині Новіковій на сік, закрутки та квашення. Фото автора

Не став винятком і нинішній сезон. Традиційно потішили помідори, з якими господиня не роз­лучається близько трьох десятиліть. Нинішньої весни вона висадила ранні сорти Новачок та Прима­донна, а також пізні - Марокканець, Рожевий Принц, Серцеподібні, Дебарао.

Їх Галина Василівна вирощує з розсади. 15 берез­ня висіває насіння в наповнені ґрунтосумішшю касети. Щойно паростки зміцніють, пікірує у встановлену біля хати стару дверну коробку, що виконує роль парничка. А 25 травня, коли мине загроза повернення нічних за­морозків, «переселяє» рослини на город. Біля кожної встановлює дерев’яні тички, до яких підв'язує тендітні стебельця. Тоді не страшний навіть сильний вітер.

Надалі томати доводиться просапувати, полива­ти, підживлювати, пасинкувати. Особливо багато сил забирає боротьба з фітофторою. Пані Галина не ви­користовує жодних хімічних засобів. Двічі на тиждень скроплювала своїх улюбленців препаратом із наша­тирного спирту, молока та йоду.

За самовіддану працю дбайлива жінка отримує хо­рошу віддачу. За один раз збирала близько 10 відер якісних плодів. А впродовж сезону їх було 30−40!

Не менше уваги приділяє ентузіастка баклажанам, які теж плекає з розсади. Аби згодом їм не загрожу­вали колорадські жуки, перед висаджуванням на ді­лянку протягом 30 хвилин витримує корінці у розчині препарату Престиж. Це допомагає. Відтак не дово­дилося скроплювати хімзасобами чи обгороджувати кущики захисними сітками.

Поряд росте солодкий пе­рець. Оскільки згадані пасльо­нові вразливі до холодів, то спо­чатку ґаздиня висаджує їх під натягнуте по дугах агроволок­но. Удень, коли пригріє сонце, укриття знімає, щоб не допус­тити парникового ефекту.

Схожий підхід і до огірків, на­сіння яких досвідчена дачниця висіває 9−10 травня в імпрові­зовану тепличку. Тоді навесні вдається захистити сходи від понижених нічних температур. Як наслідок, нинішнього літа теж було достатньо хрумких зе­ленців.

Водночас є у героїні нашої розповіді столові буряки, морк­ва, тягнеться по тичках ква­соля, наливає качани солодка кукурудза, до холодів червоніє з-під листя ремонтантна суни­ця. А зібрані цибуля та великий італійський часник — уже в ко­морі… Тож вирощеної продук­ції вистачає не лише собі, а й сім'ям доньок Лілії та Світлани. Ще ж частину городини забира­ють сусіди, друзі.

Запорука високого врожаю — правильний догляд. Піджив­лює господиня привезеним із сусіднього села Конопни­ці курячим послідом, а також компостом, котрий отримує з виполотих бур’янів. Під час ве­гетації підливає рядки збродже­ним трав’яним «квасом», котрий готує у 100-літровій діжці. За­вдяки цьому рослини швидко міцніють, набувають темно-зе­леного забарвлення.

Є на цьому доглянутому обі­йсті і плодові дерева. Зокрема, привертають увагу груші, яблуні сорту Слава переможцю. Обрі­зувати їх допомагає родич, що наприкінці зими приїжджає з Тернопільщини погостювати.

Також ростуть тут персики, вишні. Потішив запашними пло­дами нектарин. Зрештою, зна­йшлося місце навіть лавровому деревцю, який забезпечує при­правою до борщу.

Ще ж невтомна жінка дуже любить квіти. На доглянутих клумбах навесні цвітуть тюль­пани, потім — лілії, до холодів палахкотять різнобарв'ям гла­діолуси, майори, чорнобривці, жоржини.

Звісно, все це хазяйство вимагає чималих зусиль. Під­собляють матері доньки, котрі приїжджають зі Львова на ви­хідні. Хорошим помічником став правнук Юліан.

Але бракує міцних чоловічих рук. Бо вже понад два роки за­хищають Україну зять Михайло та внук Юрій. Галина Василівна дуже переживає за них і з не­терпінням очікує закінчення ві­йни, аби воїни якнайшвидше повернулися додому.

Схожі новини