Передплата 2024 ВЗ

«Чортків єднає»: сорок родин переселенців отримали дах над головою

У Чорткові Тернопільської області старий студентський гуртожиток став прихистком для ВПО, інвестори зробили будівлю енергетично незалежною із сонячними панелями

Такий вигляд має будинок проєкту «Чортків єднає»: ще торік це був занедбаний студентський гуртожиток. Фото авторки
Такий вигляд має будинок проєкту «Чортків єднає»: ще торік це був занедбаний студентський гуртожиток. Фото авторки

У містечку Чорткові Тернопільської області реалізували унікальний в Україні соціальний проєкт для вимушених переселенців «Чортків єднає». Це сучасний житловий комплекс, який переобладнали зі старого закинутого гуртожитка Чортківської гімназії № 3. Сорок родин ВПО з регіонів, де триває війна та окупація, запустили у новенькі квартири у травні цього року. Комплекс «Чортків єднає» відвідала журналіст «ВЗ» у рамках престуру Харківського пресклубу.

Гуртожиток реконструйовано та енергоефективно модернізовано завдяки програмі «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом. Екскурсію комплексом проводить міський голова Чорткова Володимир Шматько. Він каже, що перебудова та модернізація коштували майже 2 мільйони євро. Зі старих кімнат колишнього студентського гуртожитка створено просторі 44 квартири, з них 39 — це smart-квартири для родин, чотири окремі кімнати для людей з інвалідністю та одна кімната загального типу. Житло отримали 40 родин ВПО.

«Проєкт „Чортків єднає“ цінний для нашого міста, завдяки йому з’явилося модернізоване житло. А ще він привів гроші в місцеву економіку — для людей, які тут живуть, працюють в місцевих комунальних підприємствах, малому бізнесі та міській раді. У гуртожитку провели повну термомодернізацію будівлі та підвалу, замінили дах, усі вікна та двері, — продовжує розмову Володимир Шматько. — Збудували захисне укриття, яке слугуватиме також і учням Чортківської гімназії № 3. Встановили нову систему опалення, індивідуальний тепловий пункт, нові твердопаливні котли, зробили внутрішні ремонти… Придбали у кожну квартиру меблі, побутову техніку та сантехніку, облаштували дитячий простір всередині будівлі та дитячий майданчик надворі. На даху будівлі - сонячні панелі. Ключі для проживання у будинку „Чортків єднає“ вручили людям з інвалідністю, сім'ям, де чоловіки або дружини воюють на фронті, які втратили рідних на війні, які офіційно працюють у Чортківській громаді та одиноким матерям з дітьми».

Усі жильці комплексу «Чортків єднає» мають доступ до пральної машини та сушарки. Тут працює чимало пральних машин є дошки для прасування.

Житло для людей з інвалідністю має інше планування, ніж звичайні квартири. Кімнати облаштували на першому поверсі. В інклюзивних кімнатах є індивідуальний холодильник, шафи та ліжка. Ванні кімнати та вбиральні облаштували спеціальними поручнями, аби було зручно для людей у кріслах колісних.

Мешканець соцбудинку «Чортків єднає» приїхав з окупованої частини Донеччини.
Мешканець соцбудинку «Чортків єднає» приїхав з окупованої частини Донеччини.

Запитую про умови проживання ВПО. Мер Чорткова каже, усі переселенці мешкають у квартирах безоплатно і будуть жити стільки доведеться (принаймні до завершення воєнного стану). А ось за комунальні послуги потрібно сплачувати «за лічильниками», інваліди мають пільги. Суму за опалення та вивіз сміття розділяють на кількість мешканців.

Квартири у будинку проєкту «Чортків єднає» не можна приватизувати, це комунальна власність міста. Помешкання віддали ВПО на тимчасово. Володимир Шматько каже, можливо, уряд запропонує варіанти приватизації цих квартир. Тоді у ВПО, які втратили своє житло на сході та півдні буде можливість жити у власних помешканнях.

На першому поверсі працює соціальна перукарня та кімната ремонту взуття. На черзі — відкриття ательє ремонту одягу. У перукарні та майстерні взуття працюють вимушені переселенці родом з Херсону. Це сімейна пара Кончаковських, які приїхали на Тернопільщину у квітні 2022 року. Пані Ірина Кончаковська — перукар, навички отримали завдяки перекваліфікації від Центру зайнятості. Її чоловік Віктор — майстер з ремонту взуття.

Переселенець з Херсону ремонтує взуття не лише жильців соціального будинку.
Переселенець з Херсону ремонтує взуття не лише жильців соціального будинку.

Обом вистачає роботи та клієнтів, ціни на послуги наполовину нижчі, ніж у закладах Чорткова. Скористатися перукарнею та майстернею взуття можуть не лише жильці комплексу «Чортків єднає», а й мешканці Чорткова.

«Ми не хотіли залишатися в окупованому Херсоні, там було небезпечно, — ділиться враженнями Ірина Кончаковська. — росіяни постійно вимикали зв’язок, інтернет, аптеки та магазини були порожні. Про медичну допомогу годі й говорити… Ми боялися, що не зможемо знайти необхідні ліки для дітей та надати допомогу за потреби. Виїхати та облаштуватися у нових містах допомагали волонтери. Майже все довелося залишити у Херсоні й почати з нуля. Орендувати житло і сплачувати за комунальні послуги досить таки дорого. Наприклад, нам обходилося в 10 тисяч гривень. Тут нам усе дуже подобається. Зараз маємо гарне житло, роботу. Наші діти мають можливість відвідувати дитсадок та школу».

Соціальна перукарня проєкту «Чотків єднає»
Соціальна перукарня проєкту «Чотків єднає»

Чи планує сімейна пара перукаря та майстра взуття повернутися в Херсон? В один голос відповіли, що повертатися просто немає куди. У їхній будинок у Херсоні влучили три ракети, одна досі виглядає з даху… Планують залишитися в Чорткові назавжди. «Нашій родині подобається тут, а діти почуваються як удома. Бо вся Україна — наш дім!»

Схожі новини