Передплата 2024 «Добра кухня»

Грибне золото — лисички!

За пікантним смаком вони на рівних змагаються з боровиками

Від такого лісового добра аж сліпить очі! Фото автора.
Від такого лісового добра аж сліпить очі! Фото автора.

На узбіччях карпатських автотрас у ці дні можна побачити чимало продавців рудих грибних делікатесів — лисичок. Оскільки з боровиками у тамтешніх краях зараз не густо, саме вони стають головним грибним товаром тижня.

На львівських ринках теж домінують лисички. Аж в очах стає помаранчево від масової їх присутності на імпровізованих прилавках. За кілограм цього добра просять 200 грн. Дорогувато, але львівські пані беруть їх після незначного вагання!

— Лисички надзвичайно популярні у нас! У них смак особливий. Для організму вони найбільш сприятливі, чи не найбільш корисні, — запевняє кореспондента «Високого Замку» краєзнавець із міста Сколього Олекса Тренич. — У нас завжди лисички цінуються так само високо, як білі гриби.

За словами цього дослідника Карпат, лисички можна готувати всіма способами. Із сушених виходить дуже смачна зупа. Не відірвешся від миски, якщо лисички підсмажити на олії із цибулькою, а потім додати туди ще й сметани. На Сколівщині лисички, як правило, не відварюють. Але дуже добре їх маринувати.

Великий мають попит лисички за кордоном — бачив багато оголошень на цю тему. Іноземцям подобаються цінні для організму смакові якості лисичок. Жоден інший гриб не зрівняється у цьому з ними.

Схожі новини