Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

КАПІТАЛьна робота

Заробити можна і там, де, здавалося б, роботи немає

Навесні за кілограм соснових шишок заготівельники давали 60 гривень. Одна сім‘я могла заробити на день до двох тисяч гривень. Фото Сергія Долинського.
Навесні за кілограм соснових шишок заготівельники давали 60 гривень. Одна сім‘я могла заробити на день до двох тисяч гривень. Фото Сергія Долинського.

Перед багатьма нашими співвітчизниками у війну постала проблема зайнятості. Особливо вона актуальна у сільській місцевості, де можливості добрих заробітків обмежені. Так разом із багатьма скептиками донедавна думав і я. Але у зворотному переконує мене Сергій Долинський із Тернопільщини, який, хоч офіційно не працевлаштований, але знає, де і як можна вигідно докласти своїх рук, щоб завжди мати «свіжу копійку». «Треба весь «крутитися. І пам‘ятати головне правило життя, — каже мій співрозмовник. — Під лежачий камінь вода не тече…»

На думку цього селянина, добрі гроші нині можна заробити і без диплома у кишені, і без мозолів на руках. Та й не обов‘язково їхати світ за очі.

— Зараз настала пора збору всяких лікарських трав, ягід. Цвіте бузина, з‘явилися суниці, малина, смородина, на хвойних деревах вистрілили молоденькі шишки (з них роблять помічні сиропи, ліки для зміцнення імунітету). Пішли вже перші гриби. Все це можна збирати і продавати заготівельним фірмам чи на базарі. Мої односельці так і роблять. Заробіток мають непоганий. Скажімо, за кілограм шишок відповідних параметрів гуртовики давали по 60 гривень. Бувало, що за день люди у нашому селі збирали цих шишок на півтори-дві тисячі гривень. Суцвіття бузини приймали від них по 18 грн/кг. Непоганий бізнес! До того ж, це спокійна робота на свіжому повітрі. Багато хто іде працювати всією сім‘єю.
Можна добре заробити і на ягодах лісової суниці. У нас збирають ще й лісову полуницю — разом із суцвіттями, гілочками, листям. Сушать їх і виготовляють корисні лікувальні настоянки. Нехай сховаються перед ними магазинні чаї у пакетиках! Кілька днів тому син привіз із Карпат збір тамтешніх трав (календула, аронія, чебрець, м‘ята, іван-чай, липа і ще багато чого) — бомбезний чай виходить з них!

Сергій переконаний: за бажання у селах такою «підручною» роботою можна постійно поповнювати сімейний бюджет. Охочим до праці 20 тисяч гривень заробити на місцевих промислах не складно.

Якби не знав цю людину, подумав би, що вона фантазує, видає бажане за дійсне. Але ж ні! Сам крутиться, як білка у колесі, завжди чимсь зайнятий. Сергій навіть у, здавалося би, безвихідних ситуаціях вміє знайти вихід. Дуже потрібна всім нам риса!

Схожі новини