Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На „Шуварі“ знайшов ящик з безкоштовними гарбузами. Приготував суп-пюре…»

Львівський журналіст Юрій Лаврін проводить креативний експеримент задля того, аби зібрати кошти на дрон для ЗСУ

Один прийом їжі - 2 грн 20 коп. Фото Юрія Лавріна
Один прийом їжі - 2 грн 20 коп. Фото Юрія Лавріна

Львівський журналіст Юрій Лаврін вдався до креативного експерименту — харчується за 200 грн (!) в місяць.Такий експеримент вирішив реалізувати, аби привернути увагу користувачів соцмереж до збору коштів на потреби ЗСУ. Про те, що він купує і готує, розповідає на своїй сторінці у Фейсбуці. За перші десять днів Юрію вдалося зібрати близько 60 тисяч грн. Аби купити якісний дрон для військових, потрібно 75 тисяч грн. Тож свій експеримент із харчуванням Юрій продовжує.

Журналістка «ВЗ» розпитувала у Юрія Лавріна, як він почувається, який настрій після різкої зміни раціону? Як йому взагалі така ідея спала на думку? Чи реально прохарчуватися на 200 грн в місяць?

— Ця ідея з’явилась декілька місяців тому, — каже Юрій Лаврін. — Якось розмовляли з друзями, як можна прохарчуватися за 500 грн в місяць, чи за 300??? Якийсь час я цю ідею виношував, а потім вирішив її реалізувати. Отримав платіжку за комуналку, і підрахував: близько 2100 грн — комунальні послуги, у той час, як мінімальна пенсія — близько 2350 грн. Якщо відняти від мінімальної пенсії мою квартплату, то виходить плюс-мінус 200 грн. І я вирішив власне від цієї суми відштовхнутись.

— У вас різко змінився раціон. Як ви себе почуваєте?

— Є дві речі про які я жалкую — те, що я не зважився перед початком експерименту, та не здав жодних аналізів (хоча насправді я не знаю, які потрібно було здати аналізи). Я себе почуваю добре. Іноді навіть краще, ніж до експерименту. Я зважився лише через 10 днів після початку експерименту, скинув десь близько трьох кілограмів.

Якщо буду почуватися погано, точно припиню експеримент. Не варто, щоб здоров’я страждало заради того, щоб я комусь, чи собі, довів, чи можна прохарчуватися на ці кошти.

— А реально прохарчуватися на 200 грн в місяць?

— Поки що виглядає, що так. Я їм три-чотири рази на день. Звісно, не переїдаю… Я не є голодним і це дуже добре. Раніше, коли бував голодним, був дратівливим, це правда. Іноді під час експерименту не встигаю вчасно поїсти, всякі обставини бувають…

Харчування у будні дні у мене доволі одноманітне. Прокидаюся о 6.40, йду у душ. О 7.00 готую доньці сніданок (молоко з пластівцями). Також готую собі сніданок. Зараз це робити трішки важче. Раніше я міг яєчню приготувати (або зварити яйця), сир залити сметаною, зараз треба зварити кашу, підсмажити шкварки з цибулею та морквою, щоб у раціоні були якісь жири. За день до експерименту я придбав дві каші - січену гречку за 20 грн (вона дешевша) і перлову. Перші два дні я цими кашами харчувався і пив кип’ячену воду. Далі почав думати, як трішки змінити раціон.

На обід у мене суп і знову ж таки каша. Вчора, наприклад, зранку була гречка і сьогодні зранку була гречка.

Суп я варив з трьох карасів, які сам зловив, додав дві картоплини, моркву і перловку. А на вечір був горох, до нього теж додав засмажки. Сьогодні ввечері теж кашу приготую. Також назбирав листя смородини, галузки ожини, малини, чорниці та тогорічної шипшини і п’ю такий чай.

На роботі впродовж дня дозволяю собі пити воду з кулера. У мене було голосування на сторінці у Фейсбуці: чи можна мені пити каву з кавового автомата на роботі? Відсотків 90 проголосували, що можна, але у мене якийсь внутрішній бар'єр, я поки що не дозволяю собі пити каву.

— Що ви собі дозволяєте з'їсти у вихідний день?

— У мене був час і натхнення, я зробив вареники з … однієї картоплини.

Вареники з однієї картоплі, щавлю та молодої кропиви Юрію зовсім не сподобалися...
Вареники з однієї картоплі, щавлю та молодої кропиви Юрію зовсім не сподобалися...

За містом зібрав щавлю і молодої кропиви. Це було дуже несмачно (усміхається. — Авт.). Скажу чесно, частину вареників я викинув. Більше я цього не буду робити. Також готував палянички (тісто з води, борошна і солі), їх смажив на сковорідці. Не надто хитрий рецепт…

На «Шуварі» знайшов ящик з безкоштовними гарбузами. Частина гарбузів були зіпсуті. А один був цілком нормальний, з одного боку лише підгнилий, я просто це вирізав. Зробив гарбузовий суп-пюре. Було смачно. В принципи супи-пюре я люблю. Додав трохи цибулі, моркви і картоплі.

Сьогодні минає 13 днів з початку експерименту (Я розмовляла з Юрієм у середу, 17 квітня. — Авт.). У мене ще є 110 грн. З продуктів — приблизно 2 кг круп, пів кілограма борошна. Ще є овочі, трішки сала, яке я купив. Також у мене є куряча спинка, з якої я буду готувати бульйон. А також заморожена домашня локшина, яку я сам зробив. Це було незвично, бо раніше ніколи не готував домашньої локшини. Так що я навчився трохи куховарити.

Я підрахував: один день харчування в середньому — 6 грн 70 коп. (один прийом їжі - 2 грн 20 коп.).

— До експерименту ви не готували їжу?

— Іноді. Якось навіть готував рубці, яловичі хвости — це з аргентинської кухні, бургери. Іноді дітям щось готую (У Юрія — троє дітей. — Авт.). Але переважно готує дружина.

Прожити на 200 грн в місяць, я би точно не зміг, але якщо обмежити харчування, то цих коштів, я упевнений, вистачить. Тут питання — у силі волі… Статуту експерименту у мене немає, я керуюсь лише власними відчуттями. Наприклад, колеги принесли на роботу торт. Кажуть: «Пригощайся, це ж безкоштовно!». Не можу собі цього дозволити. У сина був день народження. Я шашлик готував, але не їв.

Щоб експеримент продовжився, маю обов’язково докупити круп, а це гривень 40−50. Куплю також овочі та сало (Олію Юрій не купував, найдешевша коштує 30 грн, не був упевнений, що йому вистачить коштів. — Авт.)

— Я так розумію, що цим креативним експериментом ви хочете привернути увагу людей до збору коштів для ЗСУ.

— Оскільки мій троюрідний брат служить в одній з бригад наступу, в авіарозвідці, я його запитав, що потрібно на фронті? Він сказав: «Нам потрібен дрон». Я подумав, чому б не підв'язати цей експеримент до збору коштів на дрон. У перші десять днів експерименту я зібрав близько 60 тисяч грн. Але розширив банку — до 75 тисяч грн, щоб купити кращий дрон, який може зберегти життя і здоров’я наших бійців.

На початку експерименту багато друзів мені писали: «Давай ми тебе пригостимо їжею». Я кажу: «Це заборонено внутрішнім статутом. Давайте після експерименту». На своїй сторінці у Фейсбуці я розповідаю, що готував, що незвичного зі мною трапилося протягом дня… Одразу видно, що люди відгукуються, донатять. Тому такі креативні підходи до донатів — виграшні!

— Сім'я вас підтримала?

— Донька сказала, що вона не вірить, що можна прохарчуватися на ці гроші. Каже: «Тато, це небезпека!». Дружина посміялася, але підтримала.

— Якщо діти їдять тістечка, то, мабуть, подалі від вас…

— Нещодавно ми вп’ятьох ходили на морозиво. Найменший син їв дитяче пюре, старші діти і дружина їли морозиво. Дружина пила каву. Я пив водичку… Хоча я адаптувався, але спокус навколо все ж багато, це правда. Але мені цікаво спостерігати за собою. Несподівано у мене виробилась звичка — дивитися на вулиці під ноги. Якось я знайшов 4 грн. А це — 2% до бюджету.

Я роблю незвичну річ, але не надзвичайну. Надзвичайні речі зараз роблять хлопці і дівчата на передовій. І завдяки їм, я можу проводити такі експерименти.

Схожі новини