Передплата 2024 «Добра кухня»

Квіти, вужики, напівмісяці…

Унікальний Городоцький шов «з петлі» поповнить список нематеріальної культурної спадщини України

Фото авторки
Фото авторки

Мисткині Городоччини працюють над відновленням Городоцького шва, який планують внести до списку нематеріальної культурної спадщини України. Уже двічі подавали документи, але спроби були невдалі. На цьому не зупиняться — Городоцький шов настільки унікальний, що вартує бути у почесному списку культурних речей на рівні з колоритною Яворівською дерев’яною іграшкою.

У Городоцькому історико-краєзнавчому музею експонують два десятки одягу з цим швом — сорочки, рушники, простирадла, весільні хустки… Деякі експонати вишиті Городоцьким швом нещодавно, деякі — шматки старовинних тканин, в яких потемніла вишивка, її треба реставрувати. Городоцький стиль вишивання — це не хрестик на полотні, а переплетена петля. На полотні узор виглядає об'ємним, ніби 3-D вишивка. Узори Городоцького шва — це переважно квіти, вужики, напівмісяці, драбинки. Переважають відтінки червоного та малинових кольорів, але надто мало чорних узорів. Символи з Городоцького шва означають життя на землі. Городоцький шов називають архаїчним. Мені сподобалися вишиванки з Городоцьким стилем, вони не схожі на інші вишиті на полотні речі.

Анна Кузбит показує старовинні взірці тканин з Городоцьким швом.
Анна Кузбит показує старовинні взірці тканин з Городоцьким швом.

«Вчителька опанувала Городоцький шов через Інтернет і почала навчати дітей»

Тимчасово виконуюча обов’язків директора Історико-культурного-краєзнавчого музею Ганна Кузбит розповіла для «ВЗ», що в Городку вирішили створити музей унікальних місцевих вишиванок. Їх шукали по домівках різних господинь.

«Першу сорочку, яку отримав наш музей, подарувала жінка з села. Цю сорочку вишито орієнтовно в 1910 році, — наголошує Ганна Кузбит. — Це старовинна сорочка, вишивала ще бабуся цієї жінки. Також у четвертій школі Городка одна вчителька опанувала Городоцький шов через Інтернет і почала навчати дітей у школі. Ми теж започаткували майстер-класи на площі Городка, це було ще до ковіду. Також приїхала викладачка Дрогобицького педагогічного університету Галина Ліщинська, провела з нашими вишивальницями майстер-класи. Городоцьким швом зацікавився відділ освіти та культури Городоцької міської ради. Створюють гурток, де навчають мистецтва Городоцького шва. На гуртку вишили запаску та крайку».

У музеї можна навчитися вишивати від місцевих мисткинь.
У музеї можна навчитися вишивати від місцевих мисткинь.

Городоцький шов став модним і вийшов далеко за межі Городка

Згодом вишивальниці Городка вирішили долучитися до проєкту від Українського культурного фонду, аби зробити промоцію Городоцькому шву.

«Проєкт мотивував нас до пошукової роботи, — продовжує розмову Ганна Кузбит. — Активніше відвідуємо мешканців Городка, шукаємо Городоцький шов. Отримали цікаві експонати до нашого музею. Нам подарували фрагменти сорочок з Черлян. А дослідник творчості Франка привіз нам в музей сороку своєї бабусі, яка теж вишита Городоцьким швом. Це вишивка 1915 року. Маємо також хустку для молодої, їй 130 років».

Керівниця Історико-культурного-краєзнавчого музею Городка переконує, що Городоцький шов став модним і вже вийшов далеко за межі Городка. Ним вишивають майстрині у Броварах Київської області. Щоправда, Городоцький шов на Київщині опанували через Інтернет (згодом вишивальниці побували в Городку, аби побачити все на власні очі). Також Городоцьким швом вишивають у Львові.

Сьогодні майстрині Городка вишивають рушник спеціально для Городоцької міської ради, аби майбутній мер приймав присягу на цьому символічному рушнику. Узори рушника — автентичні, які символізують життя та процвітання міста.

«Особисто я тримала в руках голку ще у 80-х роках, — каже Ганна Кузбит. — Коли почали відроджувати і популяризувати Городоцький шов — він запав мені в душу. Тепер активно вишиваю. Рушник для нашої міської ради потрібен. Міський голова має обіцяти народу бути чесним. Хочемо, аби ті слова він промовляв, тримаючи руку на нашому рушнику».

Схожі новини