Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Статуя Ісуса Христа і шість інших чудес Трускавця

У кожному місті є люди, які своєю працею та досягненнями привертають увагу, роблять його особливим та неповторним

Статуя Ісуса Христа.
Статуя Ісуса Христа.

Є такі люди і в Трускавці. Але хто вони? Тих, хто творить сучасну історію, прославляє місто «Нафтусі» в Україні та світі, офіційно було названо під час недавньої артподії «Гордість Трускавця», яка відбулась у готелі «Трускавець 365».

Із хвилини мовчання та виконання Гімну

Вшанування лауреатів із врученням кришталевих статуеток розпочалось із хвилини мовчання за загиблими українськими героями у сьогоднішній війні з росією. Як наголосили у своєму вступному слові ведучі вечора-шоу Андрій Юркевич та Марія Настьошин, всі ми сьогодні маємо можливість працювати та жити лише завдяки нашим героям, тим, хто із зброєю в руках дає відсіч ненависному ворогу, боронить нашу землю від рашистів. Першою лауреаткою вечора-шоу стала співзасновниця та голова правління Благодійного фонду «Голоси дітей», дитяча правозахисниця Олена Розвадовська. Разом із двома іншими українками уродженка Трускавця увійшла до оприлюдненого британською телерадіокомпанією ВВС за підсумками 2023 року списку 100 жінок світу, серед яких є діячі культури та спорту екоактивістки, науковиці та політикині, представниці кращої половини людства, які за підсумками минулого року залишили глибокий слід у пам’яті та серці жителів нашої планети, «надихнули та вплинули на світ». Статуетку лауреатки замість Олени Розвадовської, яка не змогла взяти участь у церемонії нагородження, вручили її сестрі Христині.

На чемпіонат світу поїде

Олега Карпина добре знають у кінематографічних колах України. Він — головний натхненник та організатор щорічного міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат», який з 2009 року відбувається в Трускавці. За цей час у конкурсній програмі взяли участь близько 300 представників кінематографа із 40 країн світу. Третім лауреатом став юний Олексій Наконечний. За класифікацією ФІДЕ він увійшов до складу десяти найсильніших шахістів світу, чий вік не перевищує 10 років. Чемпіон України у своїй віковій категорії. Його «фішка» — швидкі шахи. Тут мало кому до снаги на рівних суперничати з ним. На вечорі-шоу юний талант прийшов разом із своїм батьком Ігорем Наконечним та тренером Андрієм Зазуляком. У квітні Олексій поїде на чемпіонат світу в Албанії у супроводі свого батька, якщо останній отримає дозвіл на виїзд за кордон у воєнний час.

Мало серед гостей Трускавця знайдеться людей, які, приїхавши до Трускавця, не відвідують Гошівську гору, на якій височіє величезна статуя Ісуса Христа. Вона домінує над містом, її видно звідусіль. Як розповів на вечорі знаний у місті підприємець, четвертий лауреат вечора Ігор Кісак, який, ініціювавши спорудження статуї, довів свій задум до логічного завершення, повністю реалізував цей проєкт, висота пам’ятника у Трускавці 12 метрів становить. В Україні, крім статуї в місті «Нафтусі», є ще дві інші. Перша з них розташована у селі Рихтичі Дрогобицького району, друга — на горі Пікуй на Закарпатті. За своїми розмірами ці споруди — не «конкуренти» величавій статуї в Трускавці.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Церкву Покрови Пресвятої Богородиці разом із благоустроєною довкола нею територією у Трускавці називають райським садочком. Хто тут бодай раз побував — обов’язково повертається. Щоб помолитись, насолодитись тамтешньою аурою, помилуватись створеною людською працею красою. Автором одного із семи «чудес» Трускавця, як образно назвали на вечорі церкву Покрови Пресвятої Богородиці, є парох, отець Володимир Бондарчук. Будучи запрошеним на артподію, отець, як оголосили ведучі вечора, не знав, що стане одним із лауреатів. Для нього це стало приємним сюрпризом.

Лікаря-стоматолога Тараса Лужецького визнано найкращим волонтером Трускавця. Коли його ім'я оголосили — усі присутні в готельній залі, піднявшись з крісел, довго аплодували. Заслужив! Пан Тарас волонтерить із 2014 року. За цей час легендою став. Його персоніфікований бус, якого власник «Ковчегом» назвав, впізнають на всій лінії сьогоднішнього зіткнення.

Сьомим лауреатом вечора-шоу став Іван Цегейко. Автор проєкту «Європейський форум гостинності і курортології», на превеликий жаль, не дожив до знаменного для нього дня. Нагороду отримав його рідний брат. Він і розповів про брата, його щиру любов до Трускавця та прагнення прислужитись місту.

Побували скрізь, крім Слобожанщини

Крім проєктів-лауреатів, на вечорі відбулась презентація й низки суто туристичних проєктів. Цю місію взяв на себе ініціатор та головний організатор «Гордості Трускавця», голова правління громадської організації «Трускавецький туристичний кластер «Раймунд Ярош» Микола Іваник. Як було наголошено, ентузіасти — туристи з міста «Нафтусі» цілу Україну об'їздили. Побували скрізь, крім Слобожанщини. Відвідали 1950 об'єктів культурної спадщини, 7,5 тис. світлин зроблено. Логічним підсумком поїздок стане книжка, над виданням якої вже автори працюють. У 2022 році Трускавець мав на тиждень здобути статус столиці європейського велотуризму. На жаль, не сталося. Форум перенесли через початок рашистської агресії. У туристичному кластері «Раймунд Ярош» вірять, що після вигнання ворога з нашої землі місто «Нафтусі» стане одним із найулюбленіших, найбажаніших для українських туристів місць відпочинку. До Трускавця приїжджатимуть знову й знову. На цьому у своєму вітальному виступі особливо наголосив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. Попри всі виклики та випробування сьогоднішнього дня, курорт зберігає свою привабливість, розвивається. Завершальним акордом вечора стало проведення благодійного аукціону. Головним «лотом» став портрет Степана Бандери. Його за 15 тис. грн придбав Мирон Флюнт, один із заступників міського голови Трускавця. Всього ж було зібрано 28 тис. 600 грн. Цих коштів, як наголосив Андрій Юркевич, вистачило на останній «транш» для оплати мікроавтобуса. Авто вже «поїхало», використовується на фронті. Артподія «Гордість Трускавця» відбулась за підтримки генерального партнера, «Благодійного фонду родини Веселого».

Схожі новини