Передплата 2024 «Добрий господар»

Ведмеді люблять не лише мед, а й дармові пляцки

Ніщо людське клишоногим не чуже. Так, перефразувавши відомий вислів, можна сказати про апеннінського ведмедя, який живе поблизу італійського містечка Роккаразо, що за 135 км на схід від Рима

Коли хочеться солодкого, жодні перепони не зупинять ось такого гурмана.
Коли хочеться солодкого, жодні перепони не зупинять ось такого гурмана.

Майже дві тисячі жителів цього поселення донедавна від­чували дискомфорт — бо їх по­стійно… об'їдали. Робив це вед­мідь, який мешкав у сусідньому лісі. Півбіди, що вночі він гримав сміттєвими баками, вишукуючи там рештки їжі. Але цей непро­шений гість ще й шукав собі де­серт. Якось забрався у місце­ву пекарню і схрумав геть усе приготовлене для продажу біс­кото — мигдальне бісквітне пе­чиво, двічі запечене, довгастої форми, сухе, хрустке, яке перед другою випічкою занурюють у вино Vin Santo. В Італії ці смако­лики люблять так само, як у Га­личині - пляцок «П'яна вишня».

Проблему, здавалося б, ви­рішили: дали ведмедеві сно­дійного, помістили хулігана у клітку і гелікоптером відвезли у гори, за 160 км від Роккаро­зо. Та ба! Менш як за тиждень волохатий ласун повернувся в уподобане містечко. Знову нишпорив по смітниках і шукав біското…

Вихід знайшли простий: баки з відходами почали за­микати на замки. Міцніші засу­ви почепили і на пекарнях. Роз­рахунок простий: ану раптом ведмідь, не знайшовши улю­блених наїдків, розчарується у роккарозійцях — і піде від них геть, у свої гори.

Таке уважне, трепетне став­лення до цього виду італійської фауни має пояснення: апен­нінського ведмедя занесено у Червону книгу як рідкісний ек­земпляр. У дикій природі таких особин набереться не більше ніж шість десятків.

У зв’язку з цим у нас ви­никла ідея. А чому б жителям Роккарозо не зробити широ­кий гуманітарний жест: час від часу пекти біското для свого ненаситного сусіда і доставля­ти йому ці запашні посилки на якусь лісову поляну?

Схожі новини