Передплата 2024 «Добрий господар»

«Головне завдання фестивалю — виховання молоді на українському мистецтві»

У Києві відбувся фестиваль «Етнічний віночок», медіапартнером якого є видання «Високий Замок»

Фото Олександра АВРАМЕНКА
Фото Олександра АВРАМЕНКА

У столиці України до Дня Соборності провели мультикультурний Всеукраїнський фестиваль «Етнічний віночок». Медіапартнерами фестивалю є газета «Високий Замок».

Кожні два-три місяці у якомусь місті України організатори проводять такий фестиваль з метою виховання молоді на українському мистецтві. Наприкінці минулого року «Етнічний віночок» проводили у курортному Моршині. Це було у жовтні, а вже через два місяці до Києва поз'їжджалися талановиті самодіяльні колективи, щоб показати свої таланти і чогось повчитися в інших.

У фестивалі взяли участь 16 національно-культурних громад та більше сотні творчих колективів та солістів України.

Головними завданнями заходу були: показати, що Україна багатонаціональна та мультикультурна держава, в якій немає місця
нацизму, шовінізму та дискримінації за національними ознаками, де до кожної культури світу ставляться з повагою; познайомити українців із творчістю національно-культурних громад України, а їм продемонструвати культуру України; показати, що в боротьбі проти ворога України об'єднані різні національності, багато представників яких на передовій; провести збір коштів для ЗСУ.

Учасники та гості заходу за два фестивальні дні зібрали понад 64 000 гривень для закупівлі FPV дронів для 3-ї штурмової бригади. Наприкінці фестивалю вони були урочисто передані на сцені представнику бригади, бійцю з позивним «Честер».

За словами одного з організаторів «Етнічного віночка», народного артиста України Гурбана Аббасова, фестиваль відбувся у таких номінаціях — вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, циркове мистецтво, театральне мистецтво, образотворче мистецтво.

Загалом у фестивалі талантів участь взяли понад 300 митців з різних областей України. А співорганізаторка фестивалю співачка Наталія Кудряшова додала, що найменшому учаснику було лише 4 рочки, а найстаршому — 76.

Гурбан Аббасов розповів журналістці «ВЗ», що твори, які виконували діти і молодь, мали звучати українською мовою.

«Виховання творчої молоді й дорослих на українському мистецтві - ось головне завдання фестивалю „Етнічний віночок“, — сказав пан Гурбан. — Артистам, чи маленьким, чи вже дорослим, важливо виступати. В Україні - війна, а для артистів не так уже й багато майданчиків для виступів, тому нашим завданням було підтримати талановиту молодь. Артисти мають виступати і розвиватися, щоб напрацювати сценічну практику. А для глядача наш „віночок“ — додаткове свято української пісні, танцю, театру».

Ну, і що за фестиваль без нагород? В «Етнічному віночку» також було вручені гран-прі і визначено інших переможців. Гран-прі конкурсу талантів отримав вокальний ансамбль народної пісні «Веселад», а також діти зі Школи акробатики Ірини Жєрдєвої, Ансамбль спортивного бального танцю «Матадор"школи 125, Дарія Самарець з міста П’ятихатки Дніпропетровської області.

Вони отримали сертифікати на 500 євро для колективів і 50 євро для солістів на відпочинок у найбільшому у Європі українському фестивальному таборі «Разом» у Болгарії. Окрім того, було вручено призи і грамоти усім учасникам «Етнічного віночка».

Схожі новини