Передплата 2024 ВЗ

Серед сувенірів — карамельні прутні

Пікантний виріб з карамелі коштує 130−245 гривень

Фото авторки
Фото авторки

Після кавування з колежанкою з Києва, перед відправленням потяга поспішаємо разом у перший-ліпший сувенірний магазин центру Львова. Киянка Оксана сказала, що не поїде поки не купить сину солодкого гостинця зі Львова — новорічного пряника з символікою столиці Галичини.
Серед різноманіття сувенірного краму звертаю увагу на різнокольорові льодяники у вигляді прутнів, які стоять на видному місці одразу біля каси.

Запитую молоду продавчиню, чи користується товар попитом, бо ціна за кусається — 130 гривень. Продавчиня відповіла, що карамельні прутні мають свого покупця, їх купують переважно туристи з Києва, Одеси, Дніпра… Мовляв, сувенірною шоколадкою зі Львова уже нікого не здивуєш…

«У нас є і більші прутні, які за розміром відповідають справжнім», — продовжує розмову продавчиня.

На окремому стелажі серед святкових коробок львівських цукерок — пікантний льодяник розміру XXL, який коштує 245 гривень.

«ВЗ» уже писав про заклад в історичному центрі з промовистою назвою «Прутені». В соцмережах кафе наробило галасу. Тут можна скуштувати десерти у вигляді фалосів та жіночих вагін, декорованих різноколірними шоколадом та посипкою на будь-який смак. Асортимент «чоловічих» десертів — 150 гривень. Згодом в соцмережах виникла громадська ініціатива закрити цей вульгарний заклад, мовляв, це ганьба для культурної столиці України.