Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В обмін на гільзи

Волонтерки відправили на передову 25 ящиків солодощів

Золочівські членкині Першого жіночого ветеранського простору «Рехаб»: учасниця бойових дій Ольга Воронюк, внутрішньо переміщені Юна Смерека (з Донецької області) та Катерина Рубан (із Запоріжжя), а також Алла Грицай, Христина Федишин та Ірина Білінська, місцеві активістки, у місті Золочеві організували цікаву благодійну акцію «Міняємо гільзу на солодощі» нашим захисникам до Дня святого Миколая.

До акції доєдналися міс­цеві жителі, школярі Зо­лочівської ЗОШ № 1, діти зі села Ясенівців, а також ті, які відвідували майстер-клас «Роз­малюй гільзу на Перемогу» в Золочівській міській бібліотеці. Малювали гільзи й діти з інва­лідністю з Білого Каменя.

— Акція тривала упродовж місяця, — розповіла Ольга Во­ронюк. — Вдалося обміняти двадцять п’ять ящиків ласощів, які передано нашим військо­вим на схід, а також у військо­вий шпиталь.

Смачне домашнє печи­во, рогалики, маківники, кек­си і кексики і, звісно ж, улюбле­ні усіма українські традиційні різдвяні ласощі - пампушки із розмаїтою начинкою — при­готували для наших військо­вих золочівські господині, до яких доєдналися й львів'янки. Окрім цього, ґаздині не полі­нувалися і встигли спекти на­віть німецькі штолени (Христи­на Стойко), турецьку пахлаву (Галина Куса) й імбирні пряни­ки (Мар'яна Карабін).

Волонтерки вже мають ідеї на наступні акції для підтримки бійців. А найголовніше, що до акцій долучається щоразу біль­ше активних місцевих жителів.

Різдвяний штолен

350 г борошна, 2 склянки суміші горіхів, цукатів і родзинок, цедра ½ лимона, 0,5 пакетика ваніліну, 15 г сухих дріжджів, 120 г масла, 6 жовтків, 100 г молока, 4 ст. ложки цукру, 80 мл темно­го рому або лікеру, 1 ч. лож­ка солі.

Для покриття: 100 г мас­ла, 100 г цукрової пудри.

Сухофрукти, родзинки, го­ріхи і цукати залити ромом на 3 год. Відкинути на друшляк і злити алкоголь (його пізніше можна додати у випічку), обва­ляти сухофрукти в борошні.

Молоко змішати з цукром і дріжджами, додати кіль­ка столових ложок борош­на і сіль. Вимісити опару і за­лишити в теплому місці на 20 хв. Окремо змішати ванілін з розм’якшеним маслом. В опа­ру додати решту борошна, масло з ваніліном, натерту це­дру лимона і жовтки. Вимісити гладке тісто.

У тісто покласти суміш цука­тів, сухофруктів і горіхів. Вимі­сити до однорідності. Виклас­ти тісто в миску і поставити в тепле місце на 2 год під руш­ником. Потім розкачати тісто у формі овалу і зробити погли­блення посередині.

Перекласти штолен на деко і залишити на 1 год.

Випікати штолен за тем­ператури 180°С 1 год. Через 40 хв випічку накрити фольгою, щоб вона не підгоріла. Гарячий штолен змастити розтопленим маслом і посипати цукровою пудрою.

Залишити різдвяний што­лен на 2−3 тижні у холодильни­ку.

Схожі новини