Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фронтовим козакам — аджика від козачат

«Пекельна» домашня приправа допоможе українським воїнам бити ворога

Під час благодійного студентського ярмарку. Фото Бережанського фахового коледжу.
Під час благодійного студентського ярмарку. Фото Бережанського фахового коледжу.

30 тисяч гривень передали на потреби української армії учасники студентського благодійного ярмарку, що відбувся на Тернопільщині, у Бережанському фаховому коледжі Національного університету біоресурсів і природокористування України. Зібрані кошти використають на підтримку військових та їхніх сімей, а також на закупівлю необхідного обладнання.

«Студенти, викладачі, інші працівники коледжу прийшли на цей ярмарок разом з родинами та друзями, щоб виявити свою підтримку нашим військовим. Це було нагадуванням про те, як важливо залишатися разом у складний час та підтримувати тих, хто ризикує своїм життям задля нашої безпеки», — розповіла член студентської ради коледжу Дарина Островська.

Студенти продавали торти, млинці, печиво, цукерки, інші смаколики. Скажімо, мати одного зі студентів Оксана Грабар приготувала розкішний трикілограмовий «пляцок», який, як і інші солодощі, розійшовся на ура.

Популярністю користувалися також овочеві закрутки, які вдома приготували батьки майбутніх аграріїв. Особливо нашу увагу привернула гостра аджика власного виробництва від студентських груп Аі-11, Аі-11Ск. Цю «пекельну» приправу теж відправили на фронт.

Чому саме аджика? Куратор групи Аі-11 Михайло Синовець розповів кореспондентові «Високого Замку»:

— Я часто контактую з нашими бійцями, які воюють на східному напрямку (серед них є мої рідні, випускники нашого коледжу). Цікавлюся, що їм, крім того, що мають, ще потрібно. А вони кажуть: здалося б чогось бактерицидного. Бо часом у наших непростих умовах трапляються розлади шлунків. А їх, наскільки мені відомо, лікують ще й гострими стравами. Наприклад, східні народи масово вживають паприку, перець — і при цьому добре почуваються… Я прийшов до студентів своєї групи, розповів їм про прохання воїнів і кажу: «Хто може — принесіть з дому по дві-три головки часнику, жменю петрушки. А все решта — то моя справа…»

Як стало відомо авторові цих рядків, про додаткові інгредієнти аджики — перець, паприку, сіль, помідори, оцет, інші спеції подбав сам Михайло Степанович. «Кожен робив свій внесок: діти — свій, я — свій…» — скромно відповідає на уточнююче запитання цей наставник молоді.

А потім мати одного зі студентів, Наталія Вус, зголосилася з усього цього овочевого добра приготувати аджику. Загалом вийшло 20 баночок цієї смакоти. На кожній з них приклеїли оригінальну етикетку: «Козакам — від козачат» — її виготовив колишній випускник коледжу Віталій Кавчак. Загалом майбутні агроінженери вторгували на ярмарку півтори тисячі гривень. Під час продажу свого оригінального продукту проявили креативний підхід. Казали покупцям: «Хочете аджику? Кладіть гроші - а аджика піде на фронт!» Частина цієї аджики уже на передовій, її відправили у конкретні підрозділи за чотирма адресами. Готують п’яту посилку. Воїни подякували дітям за презенти. Зокрема, Володимир Якимів, відомий бережанський підприємець-волонтер, який зараз на фронті, написав: «Дякую адміністрації і козачатам Бережанського фахового коледжу. Разом до перемоги!!!»

Схожі новини