На фермерському ярмарку — найкращі крафтові продукти Львівщини
На площі Ринок фермери продають елітні сири, вуджене м‘ясо, меди та ще багато смакоти для недільного обіду
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/498468/5.jpg)
У Львові роботу традиційного Фермерського ярмарку на площі Ринок продовжили до 14 жовтня. Відповідне рішення ухвалили на засіданні виконкому Львівської міської ради. Продовження роботи ярмарку пов’язане з підтримкою фермерів, які виготовляють крафтову продукцію, щоб ті отримали виручку від покупців. Нагадаємо, плата за оренду на фермерському ярмарку символічна — 500 гривень з кожної ятки за п’ять годин роботи. Ярмарок, де торгують фермерською продукцією працює біля Ратуші кілька років, традицію торгівлі на Площі Ринок відродили для популяризації крафтових виробників.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/4(2).jpg)
«Цього року до ярмарку доєдналась найбільша кількість фермерів. Маємо 24 представників фермерських господарств. Серед товарів — крафтові м’ясні вироби, сири та молочні продукти, джеми та плодово-ягідні вина, бджолопродукти, свіжі овочі, фрукти та ягоди. З новинок — крафтове борошно та домашня випічка. Кожен відвідувач зможе знайти щось для себе. 90% фермерів ярмарку — власники сімейного бізнесу. Упродовж сезону ярмарок збирає близько 90 тисяч відвідувачів». — зазначала керівниця управління зовнішніх зв’язків і промоції Львівської міськради Тетяна Хабібрахманова.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/6.jpg)
… В останній день вересня покупців на ярмарку багато. Хороша погода сприяє торгівлі. Традиційно тут можна вибрати товари до смаку з 15−20 яток. Атмосфера на ярмарку — робоча. Покупці дегустують крафтові смаколики, торгуються за ціну, зазвичай оплачують за товар безготівкою формою. Серед покупців є туристи з Польщі та ВПО, які тут мешкають з 2014−2022 років.
Звертаю увагу на домашній хліб ручної роботи. Дегустувати його не дають. За крафтовий хліб правлять 120−130 гривень за кілограм. Вам не почулося. Домашня пекарня Василини Веселовської продає хліб на вагу. На прилавку — хліб на заквасках, гарбузовий хліб, французькі круасани (61 гривню за штуку). Середній чек покупця цього хліба — 150−200 гривень. Його купують переважно молоді люди, які ведуть здоровий спосіб життя.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/09/%D1%85%D0%BB%D1%96%D0%B1.jpg)
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/1(8).jpg)
Поруч торгують сирами з коров’ячого молока, продукцію виготовляють у Моршині. Вартість сиру — 500 гривень за кілограм. Не бракує на ярмарку сирів із козячого молока. Вони витримані, скоринка — з італійською пліснявою. За кілограм витриманого козячого сиру правлять 900−1000 гривень. Сир сулугуні з дикою паприкою — 97 гривень за упаковку. А ось сири у стилі французького Брі - 150 гривень за упаковку. Банка сирної намазанки в середньому коштує 130−150 гривень.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/7(2).jpg)
Біля яток з сиром — чималі черги дегустатоторів. Але купують сирний товар одиниці. Аналогічна ситуація біля яток з вудженим м’ясом… Багато дегустаторів, покупців мало. Вартість шпондеру вища, ніж на ринку та в супермаркетах Львова — 380 гривень. Полядвиця та шинка — 600 гривень за кілограм, свиняча копчена вирізка — 650 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що вуджене м‘ясо без хімії та підсилювачів смаку.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/3(5).jpg)
У попиті - набори сушених овочів для приготування перших страв. Ціни не кусаються. Упаковка грибного супу — 25 гривень, горохового — 30, борщу — 35, бограчу — 45. Продавець радить варити суп на літрі води до десяти хвилин. Якщо дати більше води, страва не буде мати ефекту наваристості.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/2(6).jpg)
Серед яток крафтових продуктів побачила на одному прилавку незвичний товар, як для формату фермерського ярмарку. Це різнокольорові комікси проєкту «Кіборги», засновані на реальних подіях війни, яка стартувала з 2014 року і до наших днів. Частину вторгованих коштів продавці донатять на фронт. Альбом коміксів — 100−300 гривень.
/wz.lviv.ua/images/news/2023/09/%D1%85%D1%83.jpg)
Продають також органічні овочі з полів Жовківщини. Цибуля — 20 гривень за кілограм, баклажани — 30, болгарський перець — 60, перець паприка — 130.