Передплата 2024 «Добра кухня»

На фермерському ярмарку — найкращі крафтові продукти Львівщини

На площі Ринок фермери продають елітні сири, вуджене м‘ясо, меди та ще багато смакоти для недільного обіду

Фото авторки
Фото авторки

У Львові роботу традиційного Фермерського ярмарку на площі Ринок продовжили до 14 жовтня. Відповідне рішення ухвалили на засіданні виконкому Львівської міської ради. Продовження роботи ярмарку пов’язане з підтримкою фермерів, які виготовляють крафтову продукцію, щоб ті отримали виручку від покупців. Нагадаємо, плата за оренду на фермерському ярмарку символічна — 500 гривень з кожної ятки за п’ять годин роботи. Ярмарок, де торгують фермерською продукцією працює біля Ратуші кілька років, традицію торгівлі на Площі Ринок відродили для популяризації крафтових виробників.

«Цього року до ярмарку доєдналась найбільша кількість фермерів. Маємо 24 представників фермерських господарств. Серед товарів — крафтові м’ясні вироби, сири та молочні продукти, джеми та плодово-ягідні вина, бджолопродукти, свіжі овочі, фрукти та ягоди. З новинок — крафтове борошно та домашня випічка. Кожен відвідувач зможе знайти щось для себе. 90% фермерів ярмарку — власники сімейного бізнесу. Упродовж сезону ярмарок збирає близько 90 тисяч відвідувачів». — зазначала керівниця управління зовнішніх зв’язків і промоції Львівської міськради Тетяна Хабібрахманова.

… В останній день вересня покупців на ярмарку багато. Хороша погода сприяє торгівлі. Традиційно тут можна вибрати товари до смаку з 15−20 яток. Атмосфера на ярмарку — робоча. Покупці дегустують крафтові смаколики, торгуються за ціну, зазвичай оплачують за товар безготівкою формою. Серед покупців є туристи з Польщі та ВПО, які тут мешкають з 2014−2022 років.

Звертаю увагу на домашній хліб ручної роботи. Дегустувати його не дають. За крафтовий хліб правлять 120−130 гривень за кілограм. Вам не почулося. Домашня пекарня Василини Веселовської продає хліб на вагу. На прилавку — хліб на заквасках, гарбузовий хліб, французькі круасани (61 гривню за штуку). Середній чек покупця цього хліба — 150−200 гривень. Його купують переважно молоді люди, які ведуть здоровий спосіб життя.

У цій ятці хліб продають на вагу - 120-130 гривень за кілограм.
У цій ятці хліб продають на вагу - 120-130 гривень за кілограм.

Поруч торгують сирами з коров’ячого молока, продукцію виготовляють у Моршині. Вартість сиру — 500 гривень за кілограм. Не бракує на ярмарку сирів із козячого молока. Вони витримані, скоринка — з італійською пліснявою. За кілограм витриманого козячого сиру правлять 900−1000 гривень. Сир сулугуні з дикою паприкою — 97 гривень за упаковку. А ось сири у стилі французького Брі - 150 гривень за упаковку. Банка сирної намазанки в середньому коштує 130−150 гривень.

Сири - по 500-600 гривень за кілограм.
Сири - по 500-600 гривень за кілограм.

Біля яток з сиром — чималі черги дегустатоторів. Але купують сирний товар одиниці. Аналогічна ситуація біля яток з вудженим м’ясом… Багато дегустаторів, покупців мало. Вартість шпондеру вища, ніж на ринку та в супермаркетах Львова — 380 гривень. Полядвиця та шинка — 600 гривень за кілограм, свиняча копчена вирізка — 650 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що вуджене м‘ясо без хімії та підсилювачів смаку.

У попиті - набори сушених овочів для приготування перших страв. Ціни не кусаються. Упаковка грибного супу — 25 гривень, горохового — 30, борщу — 35, бограчу — 45. Продавець радить варити суп на літрі води до десяти хвилин. Якщо дати більше води, страва не буде мати ефекту наваристості.

Серед особливих товарів ярмарку - комікси проєкту «Кіборги» про війну, яка тягнеться з 2014 року.
Серед особливих товарів ярмарку - комікси проєкту «Кіборги» про війну, яка тягнеться з 2014 року.

Серед яток крафтових продуктів побачила на одному прилавку незвичний товар, як для формату фермерського ярмарку. Це різнокольорові комікси проєкту «Кіборги», засновані на реальних подіях війни, яка стартувала з 2014 року і до наших днів. Частину вторгованих коштів продавці донатять на фронт. Альбом коміксів — 100−300 гривень.

Продають також органічні овочі з полів Жовківщини. Цибуля — 20 гривень за кілограм, баклажани — 30, болгарський перець — 60, перець паприка — 130.

Схожі новини