Передплата 2024 ВЗ

«Етнічний Віночок» збирає таланти по всій Україні

Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості кличе всіх у курортний Моршин

Наталія Кудряшова (справа) представляє на Хрещатику учасників "Етнічного Віночка". Фото Олександра Авраменка
Наталія Кудряшова (справа) представляє на Хрещатику учасників "Етнічного Віночка". Фото Олександра Авраменка

14 жовтня у курортному Моршині, що на Львівщині, відбудеться Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості «Етнічний
Віночок», медіапартнером якого є видання «Високий Замок». У фестивалі за право називатися найкращим колективом чи виконавцем участь візьмуть обдаровані діти і молодь віком від трьох до 30 років з усіх куточків України. Організатори фестивалю — Азербайджанський культурний центр. А змагання проводитимуться у різних жанрах мистецтва — театральному, цирковому, хореографічному, вокальному, хоровому, декоративно-ужитковому, образотворчому, інструментальної музики.

З якою метою у Моршині буде проведено «Етнічний Віночок», журналістка «ВЗ» запитала у співзасновниці фестивалю Наталії Кудряшової.

— У світі є гарна традиція, коли курортні міста стають культурними центрами завдяки фестивалям та конкурсам, — каже пані Наталя. — Нам ця ідея подобається і ми її втілюємо у різних містах України. У Трускавці наша команда проводить щороку Конкурс азербайджано-української дружби, який спрямований на професійних співаків-кокурсантів. У Миргороді до Дня міста, до прикладу, ми зібрали на фестиваль «Миргород — місто миру» понад 30 національностей, які представляли власну культуру. А у Моршині вирішили втілити «дитячий» формат. Бо діти — це ті, хто будуть продовжувати нести нашу культуру у покоління, тому їх правильне естетичне виховання дуже важливе.

— А коли з’явилася ідея провести цей фестиваль?

— Фестиваль «Етнічний Віночок» має свою історію. Вперше ми його провели у Києві до Дня Незалежності України на Хрещатику.

Окрім українців, з'їжджалися колективи та солісти із Канади, Польщі, Австралії, Голландії, Ізраїлю, Китаю, Узбекистану, Туреччини. У Моршині фестиваль буде камерного формату. І триватиме лише один день — репетиція, конкурсні прослуховування, церемонія нагородження та гала-концерт. Плануємо, що у святі мистецтва візьме участь не більше 30 учасників, щоб всі вклалися у таймінг і була можливість, не дай Боже, зупинити дійство на непередбачувані обставини — повітряні тривоги.

— А хто відбиратиме найкращих з кращих?

— У журі - двоє заслужених артистів України Ростислав Кушина та Світлана Фединець, голова журі - Народний артист України Гурбан Аббасов. Хореографією «завідує» випускник і в минулому соліст Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського, а нині соліст Академічного ансамблю пісні і танцю України Державної прикордонної служби України Сергій Шевченко. Журі - професійне, але судити буде лояльно. Тому що головне у фестивалі - дати творчим дітям та молоді можливість показати себе, познайомитися із колегами, ознайомитися із чудовим курортним містом і отримати задоволення від творчого спілкування. А також доброзичливим ставленням надихнути на майбутню творчість, а не влаштовувати «голодні ігри» за місця та кубки.

— Може, і нагороди будуть?

— Аякже! У нас є призовий фонд. Для колективу підготували сертифікат на 500 євро, найкращий соліст отримає - 50 євро, які зможе вкласти на путівку на відпочинок в одному з найкращих українських таборів «Разом», що у Болгарії. А ще путівка на відпочинок у моршинському готелі «Оберіг».

Схожі новини