Передплата 2024 ВЗ

«Під час повітряних тривог вистави граємо в укритті»

На Камерній сцені Львівського національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької відбулися гастролі Миколаївського академічного художнього драматичного театру

Сцена з вистави «Земний монолог». Фото автора
Сцена з вистави «Земний монолог». Фото автора

В межах гастрольного туру містами України Миколаївський академічний художній драматичний театр привіз до Львова три вистави, які відбулися в один день на Камерній сцені Театру ім. М. Заньковецької: «Котячі історії» за п'єсою Л. Тимошенко і М. Смілянець «Коти-біженці», «Земний монолог» — вистава до 70-річчя поета, есеїста, перекладача, лауреата Шевченківської премії Дмитра Кременя, «Проста українська скіфська баба» за романом Тамари Горіха Зерня «Доця».

У фоє Камерної сцени розгорнули фотовиставку, де зафіксовані наслідки руйнувань Миколаєва після російських обстрілів від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

Про гастролі і вистави, які матимуть змогу, крім львів'ян, подивитися ще театрали Ужгорода, Мукачево і Хмельницького, розповів директор-художній керівник театру заслужений діяч мистецтв України і режисер вистав «Земний монолог» і «Проста українська скіфська баба» Артем Свистун.

Артем Свистун - директор-художній керівник театру.
Артем Свистун - директор-художній керівник театру.

«Не зважаючи на те, що торік на територію нашого театру влучила ворожа ракета С-300, театр працював щодня. Ми незламні, ми непереможні, ми підтримуємо моральний дух людей нашого міста. Під час повітряних тривог вистави граємо в укритті. Вистава «Проста українська скіфська баба» — перше прочитання на сцені твору «Доця».

Сцена з вистави "Проста українська скіфська баба".
Сцена з вистави "Проста українська скіфська баба".

Минулого року на Покрову Матері Божої - 14 жовтня ми зробили цю прем'єру, на яку приїжджала авторка роману Тамара Горіха Зерня і «благословила» нашу роботу. Авторка інсценізації і виконавиця головної ролі Марина Васильєва сама з Луганщини, волонтерка з 2014 року в зоні АТО-ООС. Тому вона не грає на сцені, а проживає своє власне життя. Виставу «Земний монолог», присвячену Дмитру Кременю, з особливим трепетом дивитимуться мешканці Ужгорода, де народився великий поет.

А виставу «Котячі історії» побачать також в Мукачево і Хмельницькому.

Сцена з витави "Коти-біженці".
Сцена з витави "Коти-біженці".

Це вистава про те, як розповідати дітям про війну, як це відтворювати, як заспокоюватися. Ці три вистави були створені минулого року в укритті під час бомбардувань Миколаєва. Ми їздимо зараз по всіх регіонах Миколаївщини, по деокупованих територіях. Минулого року ми виїжджали в Одесу, в Кропивницький, робили навіть обмінні гастролі. Сподіваємося, що незабаром зможемо поїхати і в Снігурівку, в Херсон… Ми єднаємо нашу державу творчим фронтом, доводимо усім, що Україна єдина, незламна і непереможна!"

Схожі новини