Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мельпомена Таврії» повернулася додому — у Херсон!

8 вересня стартував 25-й Міжнародний театральний фестиваль

Засновник театрального фестивалю "Мельпомена Таврії" Олександр Книга та директор фестивального центру Ольга Курачова. Фото Олександра Книги
Засновник театрального фестивалю "Мельпомена Таврії" Олександр Книга та директор фестивального центру Ольга Курачова. Фото Олександра Книги

1999 року вперше у Херсоні стартував Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». І створив його тоді Олександр Книга, якого театрали люб’язно називають «батьком» фестивалю — тодішній і теперішній генеральний директор-художній керівник Херсонського театру музичної драми імені Куліша. Як все починалося, торік пан Олександр розповів журналістці «ВЗ».

"Я запропонував людям у сценічних костюмах вийти на площу, пройти містом, щоб показати — наш театр живий! І коли ми зібралися на площі, прибіг мене шукати секретар голови ОДА: «Вас викликає голова ОДА». Біжу до губернатора, а він мені: «Ви що, на страйк вийшли?!». Пояснюю, що це карнавал, так починаємо фестиваль… Це стало фішкою, і вже усі наступні роки відкриття ми робили на цій площі, що має назву Свободи. І вже у 2021-му на відкритті на площі зібралося близько восьми тисяч осіб".

Торік «серце» «Мельпомени Таврії» перенесли до Львова. Звісно, песимісти пропонували Олександрові Книзі не проводити театральне свято. Можливо, хтось би і погодився, але не він! «Театр має жити. Має жити і фестиваль», — казав пан Олександр торік.

А цього року, попри те, що від рашистів можна чекати всього, «Мельпомена Таврії» повернулася додому. Гасло цьогорічного фестивалю «Ми вдома».

Це — неймовірно. І унікально. У країні, яка бореться за життя і незалежність, коли ворог практично дихає в потилицю, проводити театральний фестиваль. XXV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», медіапартнером якого цьогоріч вперше стало видання «Високий Замок», відкрився у Херсоні 8 вересня. Звісно, усі охочі не могли приїхати у Херсон, щоб взяти у ньому участь. Але одночасно 25 театрів у різних містах і на різних сценах відкривають «Мельпомену Таврії».

До прикладу, у Львові під грифом «Мельпомени Таврії» заплановано дев’ять вистав. Зокрема, Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької 9 вересня представить свою версію «Запорожця за Дунаєм» режисерки Оксани Тараненко.
Перший театр у рамках фестивалю покаже виставу «Сонячний зайчик», у Театрі імені Марії Заньковецької - «П'ять пісень Полісся».

А загалом у рамках фестивалю буде показано понад 70 вистав. Географія фестивалю, крім України: Португалія, Туреччина, Словаччина, Німеччина.

Як цьогоріч розпочався театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», журналістці «ВЗ» розповів «батько» фестивалю Олександр Книга.

— Головне, що фестиваль знову повернувся у Херсон, — каже пан Олександр. — На жаль, через об'єктивні обставини ми не могли провести щорічний карнавал, але ми вийшли з флешмобом.

Фестиваль почався з флешмобу.
Фестиваль почався з флешмобу.

Оскільки гасло 25-го фестивалю «Ми вдома», тому театр сьогодні принципово вийшов на площу. Фестиваль стартує прем'єрою, яку ми підготували у Херсоні. Наша актриса — заслужена артистка України Тетяна Проворова 9 місяців прожила в окупації. Як тільки Херсон було звільнено і ми відновили роботу, вона почала працювати, і сьогодні виходить прем'єра. Це вистава за п'єсою Наталки Ворожбит «Погані дороги», а у нас вона називається «Позивний «Горобчик». Це моновистава про долю жінки на війни. Ми, звісно, не розголошуємо, де саме відбудеться вистава, але жодного вільного місця нема. Ми реєструємо людей, тож можемо побачити картину. Херсон кожної хвилини під обстрілами. Але дуже тішуся, що нам вдалося провести флешмоб на центральній площі. Хоча раніше наш фестиваль стартував з цієї площі карнавалом. На колишньому потьомкінському постаменті ми підняли прапор «Мельпомени». До речі, як тільки звільнили Херсон, ми там підняли Державний прапор. На жаль, він трішки вицвів, бо ми це зробили ще взимку. Завтра з виставою «Позивний «Горобчик» їдемо у Миколаїв, далі - в Одесу, у театр імені Василька.

— Чи хтось привезе вистави у Херсон з інших міст?

— Просилося понад 20 колективів, але ми не можемо ризикувати людьми. Правда, два київські театри таки покажуть свої вистави у Херсоні. Окрім вистав, у Херсоні працюватиме ще й літературна сцена. Приїдуть письменники, які проведуть зустрічі з читачами.

Схожі новини