Передплата 2024 «Добрий господар»

Без копійки з міського бюджету. Як подячний день…

Сьогодні, коли ані на день не припиняються ракетні обстріли наших міст та сіл та продовжують гинути українські захисники, — не час для святкувань

Показ кушнірських робіт реставратора старовинних кептарів та кожухів Михайла Вінтонюка. Фото: пресслужби Трускавецької ОТГ.
Показ кушнірських робіт реставратора старовинних кептарів та кожухів Михайла Вінтонюка. Фото: пресслужби Трускавецької ОТГ.

Тому День міста в Трускавці, який, за традицією, припадає у другій половині червня, цього року відзначають не стільки як свято, а, як зазначив у розмові з нами міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, як подячний день воїнам-захисникам, волонтерам, а також побратимам міста-курорту з Польщі та Німеччини, які, солідаризувавшись з Україною, із першого ж дня війни підставляють нам своє дружне плече

Птах з портфелем — правдивий символ бальнеологічного курорту

Відтепер Гусак, птах-символ та талісман Трускавця, зустрічає гостей перед входом до приміщення міськради.
Відтепер Гусак, птах-символ та талісман Трускавця, зустрічає гостей перед входом до приміщення міськради.

Цьогорічні подячні події в Трускавці стартували з урочистого відкриття бронзової фігури Гусака. Цей встановлений перед самим входом до приміщення міськради птах з портфелем, який зображений на геральдиці міста, як стверджують на курорті, покликаний охороняти місто від різного роду випробувань та негараздів. Автором ескізу та скульптури є Василь Бородай. Митець викладає в Національній
художній академії. Він — онук знаного українського зодчого Василя Бородая. Жодна святкова подія, усі заходи, які або вже відбулись, або ще відбуваються в Трускавці не фінансуються з міського бюджету. Про, наприклад, спорудження згадуваного Гусака подбав підприємець з Івано-Франківська Віктор Рудницький, який тут народився. Він спонсорує проєкт. Згідно із задумом міського голови, слід подбати, щоб такі ж самі бронзові фігурки головного автентичного персонажа Трускавця, яким є Гусак, з’явились у кількох інших місцях курорту — як «яскраве ознакування визначних та цікавих локацій бальнеологічної оздоровниці». Віктору Рудницькому, і не йому одному, така ідея сподобалась. Якщо події розгортатимуться за початковим планом — цього літа в Трускавці будуть нові бронзові гусаки. Вже є, як інформує пресслужба Трускавецької ОТГ, підприємці, які готові профінансувати їхнє виготовлення. Кожна нова скульптура матиме своє завдання та місію у несподіваних та цікавих туристичних маршрутах на курорті.

Після одинадцяти місяців будівельних робіт

«Вектор» — так називається новий торговий центр на вулиці Стебницькій. Його відкриття відбулося 17 червня. Багато людей, в тому числі і з сусідніх Дрогобича, Стебника та Борислава приїхали, щоб подивитись на новий об'єкт. Торгова площа комплексу становить 8 тис. квадратних метрів. Побудували його у незручному місці, де донедавна розташувалась автостоянка. Під час дощів тут зазвичай збиралась вода. Не дивно, що до спорудження красеня-комплексу на цю місцину ніхто не звертав уваги: приємного було мало. Тепер же все змінилось. Нова споруда, в якій представлені такі бренди, як «Сільпо», Rozetka, MOYO, Obnova, Kebab, Sinsay, а також багато інших магазинів, аптека та кав’ярні, привертає увагу ще й своїм дитячим простором. Сюди тягне. До комплексу хочеться зайти, щоб пройтися його залами, відпочити від буденних турбот. Побудували «Вектор» у стислий термін. Будівельні роботи тривали 11 місяців. Реалізувала проєкт компанія «Ріел Естейт Груп». Як наголосили нам у Трускавецькій міській раді, це стало можливо завдяки мільйонним інвестиціям, в тому числі й закордонним. Тут створено близько 400 робочих місць. Лише у «Сільпо» приймуть на роботу 180 працівників.

Лише завдяки нашим воїнам!

Що в сьогоднішній час може бути приємнішим, ніж отримати постійну працю, мати гарантовану зарплатню! Цю хорошу для сьогоднішнього Трускавця новину ще більше підсолодили своїми виступами учасники концертної програми. Одними з перших перед гостями та жителями міста постали учні Трускавецької школи мистецтв імені Романа Савицького. Майданчиком для цього став художній музей Михайла Біласа.

Незважаючи на дощову погоду, глядачів у курортному парку, головної локації свята, не бракувало
Незважаючи на дощову погоду, глядачів у курортному парку, головної локації свята, не бракувало

Розташований він в одному із історичних місць Трускавця, у віллі «Гопляна». На теперішній час — це центр волонтерства у місті-курорті. Своєрідним продовженням концертної програми стало знайомство з виставою гуцульської кераміки мисткині Марії Лобурак з Івано-Франківщини. У другий день свята до Трускавця завітав Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю «Верховина» з Дрогобича. Одночасно у серці курорту, на майданчику перед бюветом мінвод, відбувся показ кушнірських робіт реставратора старовинних кептарів та кожухів, майстра Михайла Вінтонюка з Гуцульщини. Немало людей зібралось, щоб подивитись на влаштоване тут дефіле у виконанні групи модельок з коломийської студії «Подіум». Навіть дощ не став на заваді. Приємним сюрпризом, який викликав оплески, став вихід пари у весільній одежі. Не лише роботи Михайла Вінтонюка, а й краса дівчат модельної студії справили враження на глядачів. Серед тих, хто приїхав до Трускавця, щоб на власні очі побачити та послухати тих, хто, утверджуючи незламний український дух, сміється та співає тоді, коли інших хіба на те, щоб голову попелом посипати вистачає, були й члени делегацій з міст-побратимів. У завершальний день відзначення 196-ліття заснування курорту Трускавець глядачів привітали одеський етногурт «Друже музико» та «Брати Гадюкіни» зі Львова. Упродовж всіх трьох днів святкувань на майданчиках та локаціях волонтери збирали кошти на підтримку ЗСУ. Лише завдяки їм, нашим воїнам-захисникам, живемо, працюємо.

Схожі новини