Передплата 2024 «Добрий господар»

На передову — маскувальні нашоломники, термозберігаючі устілки з… волокон коноплі

Виготовляють вихованці Житомирської спеціальної школи разом з місцевим екодизайнером Олегом Земнуховим

Термозберігаючі устілки для взуття військових із волокна коноплі. Фото авторки
Термозберігаючі устілки для взуття військових із волокна коноплі. Фото авторки

У спеціальній школі Житомирської обласної ради на перемогу України працюють і вихованці з вадами інтелектуального розвитку, зокрема з синдромом Дауна, з порушеннями соціальної взаємодії, вадами мовлення… Тут навчаються та адаптуються до життя у соціумі дві сотні дітей з особливими освітніми потребами. У школі навчаються вісім дітей з родин внутрішньо переміщених осіб — з Нікополя, Краматорська, Мар‘їнки.

В укритті школи облаштували майстерню, де разом з вчителем трудового навчання, екодизайнером Олегом Земнуховим виготовляють на передову маскувальні килими, кікімори, зручне взуття і термозберігаючі устілки для військових. «Фішка» майстерні - виготовлення маскувальних нашоломників зі старої тюлі, шматочків тканини та… ниток з волокон коноплі. Такий аксесуар для фронту, каже Олег Земнухов не виготовляють ніде. Особливо вони актуальні влітку, коли все зелене і захиснику треба максимально замаскуватися.

«Технічну коноплю» юні рукодільники закуповують в одному з інститутів Глухова Сумської області (стебла «технічної рослини» не є з когорти наркотичної).

Олег Земнухов має кілька патентів на вироби з конопель. Разом з ним діти спеціальної школи соціалізуються, можуть позбавитися від страхів війни. Пан Олег розповів «ВЗ», що головна місія гуртків рукоділля — допомогти дітям з особливими потребами зрозуміти, що їх вклад в перемогу нашої держави (речі школярів замовляють на передову батальйони, військові волонтери) теж вкрай потрібний і значущий.

… Житомирська спеціальна школа розташована в історичному місці та двохсотлітній будівлі. Поруч мальовничий Шодуарівський парк, який заснував барон, меценат Де Шодуар (радянська влада замовчувала його причетність до розвитку Житомира). На парк Шодуар виділив з сімейного бюджету 25 тисяч карбованців.

В дворику школи — столітній дуб, а нинішні вихованці особисто посадили квіткові клумби — півонії, іриси. Школярі доглядають і за городами на подвір'ї навчального закладу.

«Війна показала — ми непереможні, робота в тилу та на освітньому фронті вкрай важливі, — розповідає директорка школи Світлана Лесик. — Через війну ми скоротили дитячу групу пансіону. Оптимізували також виховні групи».

Світлана Лесик веде мене в укриття, щоб показати місце рукоділля учнів. Укриття безпечне. Стіни товсті і є правило «трьох стін».

Укриття Житомирської спеціальної школи Житомирської обласної ради
Укриття Житомирської спеціальної школи Житомирської обласної ради

В кожній з кімнат учні різних вікових груп намалювали на стінах мистецькі патріотичні сюжети. Є і колоритна тематика українських пейзажів.

Вражає в укритті школи музей побуту та ремесел Поліського краю. Це більше, ніж музей. Місце для вечорниць, коворкінгів, творчих вечорів. В музеї зібрані старовинні побутові речі столітньої давнини, світлини. Є чимало знарядь праці для городництва, для обробки зерна в домашніх умовах. Рідкісний експонат музею — старовинний прилад-насадка для коси, аби формувати на полі рівний покіс.

… Журналістка «ВЗ» теж декорувала маскувальний нашоломник. У роботі мене консультував наставник — 17-річний учень Дмитро. Спочатку було важкувато нанизували шматки тканини та нитки з коноплі на форму нашоломника. Але потім робота пішла…

«Фішка» серед маскувальних речей - нашоломники зі старої тюлі, шматочків тканини та волокна коноплі
«Фішка» серед маскувальних речей - нашоломники зі старої тюлі, шматочків тканини та волокна коноплі

«Мої вихованці роблять свій внесок в перемогу, — наголошує пан Олег. — Військові присилають світлини з передової, дякують за кікімори, маскувальні нашоломники та інші рукодільні речі. Це додає дітям стимулу».

Виготовляють в майстерні ще один аксесуар для воїнів — термозберігаючі устілки. Як думаєте, з чого вони виготовлені? В основу устілок входить тканина з коноплі.

«Устілки складаються з кількох шарів, — пояснює Олег Земнухов. — Перший — з мішковини. Далі - аж три шари конопель, всередину посипаємо дрібненим полином, який діє, як антисептик. Волокно коноплі допомагає устілці „дихати“. Конопляні шари тримають тепло. Ноги воїнів не потіють. Корисні властивості волокна з коноплі почав вивчати двадцять років тому».

Олег Земнухов власноруч виготовив для себе вишиванку з волокна коноплі. Декорував її узором улюбленої рослини. А щоб була оригінальною і не такою, як в усіх, створив на вишиванці декор — комірець виклав із приклеєної засушеної зеленої трави.

Цю етновишиванку Олег Земнухов власноруч виготовив з ниток конопель, зелений комір - із заскленої трави
Цю етновишиванку Олег Земнухов власноруч виготовив з ниток конопель, зелений комір - із заскленої трави

Схожі новини