Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Під час Великого посту нашим козам транслювали страсні пісні…»

Під спокійні ритми вони розслабляються і краще дояться

Бучацькі кози ще ті меломани!
Бучацькі кози ще ті меломани!

Жителі Тернопільщини із задоволенням смакують козячим молоком і сиром, що їх продукують у старовинному Бучачі, у фермерському господарстві «Семеро козенят». Але мало хто із гурманів знає, що цю продукцію тамтешні тварини виробляють не тільки завдяки дбайливому догляду, ситій годівлі, а й… музичному супроводу.

— На наших фермах стоять ко­лонки, через які ми транслюємо музику, — розповідає кореспон­денту «Високого Замку» керів­ник цього господарства Лілія Прокіпчук. — У різні періоди му­зика звучить різна. Скажімо, на Різдвяні свята кози слухали ко­лядки. Під час Великого посту ми транслювали їм страсні пісні. На Пасху вони слухали велико­дні пісні, гаївки. Вмикаємо козам і народні пісні - «Ой, у вишнево­му садочку», «Цвіте терен».

За словами пані Лілії, всяка домашня тварина — чи то коза, чи корова — дуже гарно сприй­має музику.

— Під час її прослуховування кози (хоча вони у нас і так слух­няні та розумні) стають спокій­нішими, більш врівноваженими, розслабленими, внаслідок чого збільшуються надої. А ще зву­чання музики позитивно сприй­мають наші співробітники — вони працюють із гарним настроєм і передають його тваринам.

На цій фермі у Бучачі догляда­ють більш ніж тисячу кіз високо­продуктивних — альпійської і за­аненської - порід. Кожна з них має свої відмінності, переваги, відрізняється кольором шерсті, поведінкою. Скажімо, кози-аль­пійці, які віддають перевагу го­ристій місцевості, дуже динаміч­ні, рухливі, люблять стрибати. Кози цієї породи цікаві ще й тим, що вушка у них опущені вниз, як у собачок. А от їхні родичі заа­ненської породи більш спокійні. І надої у них дещо вищі.

До слова, мешканці цієї фер­ми мають свої клички. Тут є цап­ки Байрактари і козички Джа­веліни. Відгукуються, коли їх підкликають до себе працівни­ки.

Цього місяця на козиній фер­мі у Бучачі завершуються окоти. Для молодняка їхні опікуни теж підберуть відповідну музику…

Люблять класику…

Учені досліджують реак­цію представників фауни на штучні звуки. Встановлено, що «важкі» мелодії діють на тва­рин деструктивно, а от легкі - справляють на них позитивний вплив. В Африці рок-музикою тамтешні селяни відганяють не­тверезих слонів, які буянять, наївшись фруктів, які почали бродити. А коли у рибних гос­подарствах коропам вмикали спокійні класичні ритми, вони швидше набирали вагу.

Встановлено, що папуги жако люблять ритмічне реггі, а заспокоюються під драматич­ні токати Баха. Водночас вони не люблять музики електронної. Під час наукових експеримен­тів вчені виявили, що щури обо­жнюють твори Моцарта, слони люблять скрипку, але не пере­носять флейту. Дельфіни по­чуваються щасливими, коли слухають класику. Котам подо­бається «гармонійна» музика, але були б вдячні за тишу…

Схожі новини