Передплата 2024 «Добрий господар»

Як українським абітурієнтам вступити до ВНЗ Німеччини у 2023 році: огляд 10 університетів

Для українців, що проживали на території України до 24 лютого 2022 року, умови вступу спростили, дозволивши подавати заявки без деяких документів.

У 2023 році вступити до німецьких ВНЗ можуть:

—  Абітурієнти, які закінчили 11-ти річну освіту в Україні та німецьку програму Studienkolleg;

—  Студенти українських вишів, які закінчили як мінімум перший курс.

Для українців, що проживали на території України до 24 лютого 2022 року, умови вступу спростили, дозволивши подавати заявки без деяких документів.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/tutors/nimetska-mova/lviv/

В які виші можна вступати

Українці, які відповідають вимогам (мають необхідну середню освіту та знають мову), можуть вступати в будь-які вищі навчальні заклади Німеччини — як державні, так і приватні. Перед студентами та абітурієнтами на вибір стає чималий перебіг спеціальностей.

Добірка з 10 державних університетів з високим рейтингом, в які можна подавати документи:

  1. Мюнхенській університет ім. Людвига і Максиміліана, 18 факультетів і 160 спеціальностей;
  2. Технічний університет Мюнхена, 132 навчальні програми, є можливість навчання англійською;
  3. Гейдельберзький університет ім. Рупрехта і Карла, 18 факультетів, доволі популярний серед іноземних студентів;
  4. Берлинський університет Гумбольдта, 11 факультетів, зокрема медичний;
  5. Фрайбурзький університет ім. Альберта і Людвига, 11 факультетів, зокрема юридичний, медичний, технічний та інші;
  6. Рейнсько-Вестфальський технічний університет Аахена, 10 факультетів, але найбільшою популярністю користуються технічні спеціальності;
  7. Тюбінгенський університет Еберхарда Карла, університет класичної освіти, найбільш відомий у галузі медицини;
  8. Вільний університет Берліна, великий університет з 12 факультетами та 3 інститутами;
  9. Боннський університет, 7 факультетів, пропонує можливість отримання подвійного диплома.

Правила вступу у німецькі ВНЗ для біженців

Студенти та абітурієнти, які до 24 лютого 2022 року проживали на території України, можуть навчатись у німецьких ВНЗ після отримання дозволу на проживання по програмі тимчасового захисту — в такому випадку вступити можна навіть без атестата середньої освіти та рахунку в німецькому банку, обов’язкових для інших іноземців. Вимога щодо знання мови залишається актуальною. Також можна отримати студентську візу, яка видається вже після надходження листа про зарахування до навчального закладу.

Навчання в німецьких державних університетах та інститутах безкоштовне — студенти сплачують лише студентський внесок, сума якого в залежності від університету становить від 150 євро за семестр. Також окремо сплачується вартість проживання у гуртожитку. Подавати документи можна два рази на рік:

  1. Перед початком літнього семестру;
  2. Перед початком зимового семестру.

Відповідно, терміни подання документів — до 15 січня або до 31 травня, тобто за 3−4 місяці до початку навчання.

Гранти та стипендії для українців

З 2022 року українці, які вирішили навчатись у німецьких вишах, можуть розраховувати на отримання так званого BAföG — безвідсоткового студентського кредиту. Після подання та схвалення заявки зарахований студент буде отримувати певну суму (до 861 євро) щомісячно на власні витрати.

Безвідсотковий кредит сплачується лише на 50% через п’ять років через закінчення навчання, впродовж не більше ніж 20 років. Позика видається лише зарахованим до німецького університету студентам — її не можуть отримати студенти українських ВНЗ на дистанційному навчанні або по обміну.

Поради для українських абітурієнтів у Німеччині

Абітурієнтам, що планують вступ до німецьких вишів, варто знати:

  1. Перед вступом вивчіть програми та напрями підготовки різних вишів, зверніть увагу на умови зарахування і пакети необхідних документів, а також терміни подання заяв — вони можуть відрізнятись.
  2. Більшість ВНЗ не проводять вступних іспитів, але деякі з них ініціюють тестування TestAS для оцінки інтелектуальних здібностей абітурієнта — до нього краще підготуватись заздалегідь.
  3. Зважте всі недоліки та переваги вибору тієї чи іншої мови навчання, її наявність на обраній програмі.
  4. Деякі напрямки підготовки належать до категорії спеціальностей з обмеженим набором через велику кількість претендентів на вступ. Заяви до них подаються окремо через Stiftung für Hochschulzulassung.
  5. Підготовку до вступу в будь-який іноземний ВНЗ краще за все планувати за рік, ба й більше, аби встигнути розглянути всі пропозиції, вивчити мову та підібрати пакет документів.

Вступ через Studienkolleg

Повне навчання в німецьких школах, потрібне для подальшого вступу, в залежності від землі триває 12−13 років — в Україні ж перехід на дванадцятирічну освіту поки що не відбувся, тому між українськими та німецькими абітурієнтами виникає 1−2 роки академічної різниці.

Щоб пропрацювати її та підготувати іноземців з країн з іншою системою середньої освіти до вступу у ВНЗ, в Німеччині діють Studienkolleg — спеціальні коледжі при університетах з річними навчальними програмами підготовки. З основних умов зарахування варто назвати сертифікат про володіння німецькою мовою від рівня В1 (в деяких закладах В2) та необхідність складати вступні іспити.

Якщо деякі університети все ж пропонують англомовні програми, то в Studienkolleg такої можливості нема — навчання відбувається виключно німецькою. Школярам, які закінчують 11 клас і планують вступ у Німеччині, потрібно заздалегідь подбати про опанування мови — наприклад, звернутися до репетитора або записатись на курси.

Зазвичай за рік у Studienkolleg учні досягають рівня академічної німецької, який дозволяє їм вільно або відносно вільно навчатись на омріяній спеціальності у виші, інтегруватись у суспільство та працювати.

Схожі новини