Передплата 2024 «Добрий господар»

«Плакат — те мистецтво, яке діє найбільше під час війни»

Виставка «Плакати проти війни» крокує Європою

Плакат Сергія Міхновського. Фото з особистого альбому Ольги Луковської
Плакат Сергія Міхновського. Фото з особистого альбому Ольги Луковської

Польщею і Францією крокує міжнародна виставка «Плакат проти війни». Від міста Лева свої роботи подали студенти і викладачі Української академії друкарства, з Лісотехнічного університету, а також професійні художники, серед яких відомий майстер плаката Сергій Міхновський.

Виставка, яка народилася за ініціативи українки Ольги Луковської та поляка Войтека Пукоча, називається «Плакати проти війни». Організатори мають намір показати її не лише у країнах Європи, а й в усьому світі, оскільки участь у проєкті взяли митці з 10 країн світу. Це не просто акція, а велика подія, яка протистоїть війні, агресії та руйнуванням через мистецтво, братерство та творіння.

Про проєкт журналістці «ВЗ» розповіла заступник директора Львівського Палацу мистецтв, професор Академії друкарства Ольга Луковська.

— Усе почалося з повномасштабного вторгнення росії в Україну, що змінило, а подекуди і перекреслило плани усім нам. До війни у Палаці ми планували зробити виставку плаката патріотичного «Шевченкіана» з Академії друкарства. Уже висіла експозиція, але ми її так і не відкрили, бо почалася війна. Палац перетворився на гуманітарний штаб, а плакати зі стін ми не зняли. Це було дуже показово, коли на тлі патріотичних плакатів і плакатів Шевченка було написано «Така твоя доля…», а на тлі цього мішки з гуманітаркою. Це нас настільки вразило, що ми зрозуміли: плакат — насправді є тим мистецтвом, яке діє найбільше під час війни. Тому вирішили виставку збільшити і залучити до участі і студентів, і викладачів, і вже знаних митців. Саме тоді з художником Сергієм Міхновським ми багато на цю тему розмовляли. Вирішили запросити не лише плакатистів, а митців з різних ділянок, які б хотіли створити плакат і показати своє ставлення до війни.

— Отримали багато плакатів?

— Так. Дуже. Але не лише з України, а й з-за кордону. Назбиралося багато плакатів з 10 країн світу. У той час мені запропонував ректор Академії мистецтв у Вроцлаві Войтек Пукоч співпрацю у рамках гранту. Ми виграли грант від національного Центру науки на дослідження українських науковців у Польщі під час війни. Пан Войтек Пукоч запропонував зробити проєкт у рамках того гранту, а польська сторона зможе підтримати — надати галерею для виставки. От ми і зробили міжнародну виставку «Плакати проти війни». Перша експозиція відбулася у галереї «Неон» у Вроцлаві 19 січня цього року. Було видано великий каталог по цій виставці, усі 100 плакатів увійшли до нього. А далі постало питання: що робити з цією експозицією, оскільки вона мала шалений успіх.

— А які країни долучилися до експозиції?

— Окрім нас і Польщі, Словаччина, Франція, Німеччина, Велика Британія, Австрія, Вірменія, Литва, Японія.

— Скільки робіт на цій виставці представив Сергій Міхновський?

— Дві. Одну зробив колажну «З Україною у серці», а інша — на основі його графіки — плакат «Ні війні!».

— Після Польщі виставка перекочувала до Франції?

— Після галереї «Неон» виставка переїхала до Франції, там її експонували у двох містечках. А 13 березня ми відкрили таку виставку у Вроцлавському університеті. Правда, там представлено роботи лише українських і польських авторів. Виставка називається «Плакат воєнного часу». Сам проєкт — довготерміновий, він трішечки змінює назву і форму, але не змінює своєї суті. Маємо намір зробити проєкт у Кракові влітку, потім виставка знову поїде до Франції, найімовірніше, вона поїде до США. Сподіваюся, що наша виставка об'їде усю Європу і увесь світ, бо роботи насправді неймовірні, вражають у саме серце, люди повинні бачити, як підтримують Україну інші країни. Бо не лише українці розповідають про себе і свій біль, а й митці з усього світу.

Схожі новини