Передплата 2024 ВЗ

«Щоб зняти історичний фільм, треба використовувати і кацапську символіку…»

У Львові під час зйомок фільму «Лемик. Постріл в обороні мільйонів» використовували радянські прапори. Небайдужі львів‘яни викликали поліцію, яка приїхала і поїхала

Фото Миколи Посівнича
Фото Миколи Посівнича

Патрульна поліція Львова, яка виїжджала на виклик львів'ян у центр Львова, де знімали фільм «Лемик. Постріл в обороні мільйонів», не змогла покарати творців стрічки за використання забороненої радянської символіки. На момент приїзду патрульних сцену з використанням червоних прапорів завершували знімати, конфлікт вичерпано.

Про це повідомила в коментарі для «ВЗ» речниця Патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій.

«Патрульним сказали, що на Коперника знімають фільм і показали усі документи, — наголосила Катерина Рибій. — Сказали, що сцену з використанням радянської символіки зняли. Ми поїхали! Зараз продовжуються зйомки фільму. Їм за використання радянської символіки нічого не було. Символіка була передбачена в сценарії. Сценарій узгоджений з кінематографом».

Нагадаємо, інцидент трапився 15 березня. У дворі Палацу Сапіг, що на вулиці Коперника, 40-А, знімали історичний фільм. Містян обурили радянські символи — червоний прапор і вивіска, на якій написано — «Хай живе велика Батьківщина — Союз Радянських Соціалістичних Республік».

Фільм заснований на реальних подіях. У його основу покладено історію, що сталась у Львові у 1933 році. Головний герой — 18-річний юнак Микола Лемик, уродженець Перемишлянщини, студент Львівського університету, один із найкращих бійців ОУН. Микола виділявся приємною зовнішністю, був вправним стрільцем, хоч і шульга, але наполегливість і вправність робили його винятковим агентом під керівництвом самого референта Крайової екзекутиви ОУН — Романа Шухевича. Саме на долю Лемика випала одна із найгучніших акцій ОУН. Автор ідеї фільму та режисер — отець Михайло Греділь.

Депутати Львівської облради, які ініціювали у 2018 році ухвалення рішення обласної ради про заборону використання у Львівській області російського культурного продукту кажуть для «ВЗ», що такий історичний фільм вкрай потрібний, просто отець Михайло Греділь, який його знімає на волонтерських засадах, забув повідомити мерію про сцени з використанням радянської символіки. Чоловік заклопотаний, бо їздить до Бахмуту, передає ЗСУ необхідну допомогу та працює там військовим капеланом.

Телефоную за коментарем до отця Михайла Греділя. Він підтвердив, що не повідомляв ні мерію, ні обласну раду про зйомки стрічки. Вважає, скарга львів'ян — суто радянська манера щось докладати на «гарячу лінію» поліції, не з’ясувавши перед тим деталей у тих, хто щось робить… Навіть якби повідомив, все одно були б дзвінки в поліцію.

«Фільм ми почали знімати ще до повномасштабного вторгнення, — каже отець Михайло. — Тепер продовжуємо зйомки. Це історична стрічка про Миколу Лемика, яка має націоналістичну ідею. Щоби зняти історичний фільм, потрібно використовувати різні кадри та сцени з використанням не лише націоналістичної символіки. Треба використовувати і кацапську символіку. Не знаю образила когось та символіка чи не образила… Але бажання людей донести на інших лишилося з тих комуністичних часів. Люди, які телефонували, краще б викинули зі своєї душі комуністичні мотиви. Бо люди, які працювали в магазині навпроти могли спокійно підійти до нас і запитати, що відбувається. Якщо з якогось авто грає російська музика — чомусь ніхто на це не звертає уваги. А це було видно, що знімають фільм. На майданчику працювали актори, камера. Ми не йшли парадом чи вивішували російські триколори. Розумію, що радянська та нацистська символіка в нас заборонена. Я не прихильник «руского міра».

— Коли очікувати на офіційну презентацію стрічки «Лемик. Постріл в обороні мільйонів»?

— Про Лемика ніхто з кінематографів не зняв фільм. Ми вирішили зняти. Один наш актор на фронті, спеціально повернувся на тиждень з передової для роботи над стрічкою.

Наш фільм не є комерційним проєктом. В ньому усі знімаються на волонтерських умовах. Стрічка буде доступною для перегляду в YouTube. Нам ще залишилося зняти трішки сцен. Вчора знімали останню вуличну сцену. Та й частина акторів зараз на фронті.

Схожі новини