Передплата 2024 «Добрий господар»

Прилітні шпаки підганяють весну

Якщо тримати цих співаків у клітці, можна навчити їх говорити

Таких «нахабних» шпаків ви, мабуть, не бачили. Готові залишити на голодному пайку навіть гризунів.
Таких «нахабних» шпаків ви, мабуть, не бачили. Готові залишити на голодному пайку навіть гризунів.

Зранку цими березневвими днями ще доволі прохолодно, але є природні маркери, які вказують на те, що справжня весна уже не за горами. Такою ознакою є, зокрема, розкішні співи-переливи шпаків, чи не перших перелітних птахів, які після зимівлі у чужині повернулися додому.

— Шпаки є «ближніми мігрантами», зимують у Південній Європі, у Середземномор'ї. Дуже далеко не відлітають, тому у разі ранньої весни можуть швидко повернутися, — пояснює президент За­хідноукраїнського орнітологічного то­вариства, доктор біологічних наук Ан­дрій Бокотей. — Більше того, якщо зима не дуже холодна, вони іноді невеличкими зграйками залишаються вдома і успішно перезимовують. Найперше це стається, якщо шпаки живуть біля міст, ферм, там, де є відкриті ділянки грунту, на яких мож­на поживитися. А ще вони, птахи всеїдні, із задоволенням поїдають фрукти, які за­лишаються у наших садах. Тож проблем із харчовою базою у них не виникає…

Шпаки заворожують нас своїм гар­ним співом. Більше того, вони люблять імітувати різні звуки: «вмикають» скри­пи, посвисти, які чують довкола себе. Можуть навіть нявкати, як коти. Науков­ці запевняють: якщо змалечку тримати шпака вдома, його, як і папужку, можна навчити говорити.

Може здатися, що мелодії всіх шпа­ків однакові. Однак це не так. На переко­нання орнітологів, майже всі види птахів вирізняються місцевими «діалектами». Комп’ютерна техніка дозволяє пташи­ні пісні записувати, і це допомогло вия­вити у одних і тих же особин різні «мовні відмінності». Скажімо, нам здається, що зяблик в Одесі, Львові, Києві співає од­наково, але комп’ютер реєструє, що ві­брації виданих ними звуків є різними. Так спрацювала еволюція. Це так само, як людські діалекти. У Галичині ми роз­мовляємо інакше, ніж говорять, напри­клад, українці на Полтавщині. Щось таке відбувається і зі шпаками. Спілкуючись між собою, виробляють певні нотки, ха­рактерні для певної групи у певних око­лицях.

Крім гарних пісень, у шпаків дуже гар­не оперення. Дорослі особини мають чорне забарвлення з блискучим мета­левим полиском фіолетово-зеленого ко­льору, з білими кінчиками покривних пер. До осені ці білі кінчики витираються, бо шпак постійно шмигає в дупло-з дупла. Під кінець літа вони стають однотонно темними. Тому восени шпаки вигляда­ють трохи іншими.

Та як би ми з вами не любили шпаків за їхні мелодійні пісні, користь від цьо­го птаха, зізнаються науковці, умов­на. Навесні шпаки збирають багато ко­мах-шкідників, рятують сади від гусені. Але коли влітку-восени достигне уро­жай, шпаки прилетять до нього перши­ми. «Дегустують» вишні, черешні, груші, яблука. Півбіди, коли йдеться про неве­личку сімейку пернатих — коли ж шпа­ків розмножується багато, шкода від цих птахів чимала.

Професор Андрій Бокотей висловив і таку думку:

— Шпак будує свої гнізда лише у ду­плах. Відтак раніше його чисельність була достатньо обмеженою. Але коли люди почали масово розвішувати шпа­ківні, їх популяція істотно зросла. Тому тим, хто хоче зробити штучну домівку для птахів, рекомендую майструвати не шпаківні, а синичники. Синиці корис­ні завжди — бо вони плодів не чіпають. У хатинку для синички з отвором 2,5 см шпак не залізе, синичка успішно виво­дитиме там своїх пташенят. Непереліт­ні синички, на відміну від шпаків, весь рік збиратимуть шкідників у саду. Тому краще приваблювати саме їх, а не шпа­ків.

Схожі новини