Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Цей фільм — про ціну кожної маленької перемоги, яка веде нас до великої мети»

У Львові відбувся допрем'єрний показ фільму «Мирний 21»

Кадр з фільму
Кадр з фільму

На широкі екрани стрічка «Мирний 21» вийде 22 лютого. Стрічка режисера Ахтема Сеітаблаєва — про події 2014 року, коли російські окупанти розпочали вторгнення на Луганщину. Це — екранізація історії про прикордонників з Луганщини, які у 2014 році одними з перших зустріли вогнем російських окупантів і не зрадили своєї присяги.

Як розповів під час обговорення фільму режисер Ахтем Сеітаблаєв, «цей фільм нагадає глядачам про ціну кожної маленької перемоги, яка веде нас до великої та омріяної цілі».

— Це реальна історія. Я дізнався про неї в 2014 році від тодішнього командира штабу Луганського прикордонного загону. У це було складно повірити. Йшлося про те, що особовий склад Луганського прикордонного загону, який на 85% складався з жителів Луганська та Донецька, до останнього тримав оборону та дав гідну відсіч росіянам".

За словами Ахтема, коли він почув цю історію — не повірив, не міг збагнути, як взагалі таке можливо. Це — найдовший кордон з росією. Вплив російських ЗМІ та «руского міра» загалом не зламав цих людей.

До Львова Ахтем Сеітаблаєв приїхав представляти нову роботу разом з виконавцем однієї з головних ролей у фільмі Олексієм Тритенком.

Зізнаюся, під час перегляду фільму не могла впізнати Олексія Тритенка — настільки майстерно йому наклали грим і взагалі перевтілили. Бо й справді, ми звикли, що Тритенко — позитивний герой у фільмах, а у картині Сеітаблаєва — сепаратист Койот.

Говорили на зустрічі і про назву фільму. А вона не випадкова. Це адреса загону, про який йдеться у картині. Саме у кварталі Мирний у Луганську, у 21 будинку був штаб Луганського прикордонного загону. Проте зйомки відбувалися в іншому, вже не менш історичному місці.

— Знімали у військовій частині у Василькові. Там були мої справжні друзі, з якими ми співпрацюємо не перший рік.

Одну з головних ролей у фільмі «Мирний 21» виконав відомий актор Паша Лі. Стрічка, на жаль, стала останньою у фільмографії артиста — 6 березня 2022 року він потрапив під обстріл російськими солдатами на Київщині.

— Це його остання роль. Ми довго шукали позивний для його персонажа. Паша полюбляв єгиптологію і про Крим багато знав. Ми перебрали різні варіанти та врешті зупинилися на позивному Осіріс. Це бог світла, бог, який відроджується. Мені не віриться досі, що він загинув. Вірю, що після перегляду фільму у глядачів залишиться почуття гордості за героїв, натхнення та впевненості у тому, що ми не просто переможемо, а й відродимо країну.

До Львова приїхав на допрем'єрний показ і прикордонник Олексій Гавель, який тоді, 2014-го, брав участь у бою на цій прикордонній заставі. Пан Олексій підтвердив, що у фільмі є багато правди, але, як у кожному художньому фільмі, є і трохи домислу.

Українське кіно — живе. Його знімають. І не лише картини про війну, а й комедії. Це засвідчив засновник, автор та актор комедійного шоу «Наші без раші» Роман Гапачило. Роман має намір зняти комедію «Пропала грамота-2» разом з… Ахтемом Сеітаблаєвим. Про це Гапачило розповів під час обговорення фільму «Мирний 21». «Коли я запитав Ахтема, чи можемо у такий страшний час знімати комедію, він відповів — так. От ми і вирішили зробити фільм „Пропала грамота-2“, червоною лінією у сюжеті буде викрадення леніна з мавзолею і поховання його у Почаєві».

Схожі новини